Dan otvorenih vrata zvjezdarnice Tićan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višnjanska zvjezdarnica Tićan sutra će otvoriti svoja vrata posjetiteljima uz zanimljiv program koji započinje u 18 sati predavanjem "Sunce i svemirska klima". Nakon toga, od 18 do 18.30 sati bit će organizirano promatranje Sunca posebnim teleskopom i razgled zvjezdarnice, a u 19 sati slijedi obilazak i pojašnjenje rekonstrukcije kamenog kruga Mali Sveti Anđeo. U 19.30 sati je igraonica za djecu predškolske dobi. U 20 sati na redu je predavanje "Mala tijela Sunčeva sustava". U večernjim satima u 21.30 organizirano je promatranje teleskopom na livadi kraj zvjezdarnice, a program će se okončati u 22 sata promatračkom radionicom "Sazviježđa proljetnog neba".

Program je namijenjen svim dobnim skupinama, individualnim gostima i manjim grupama, dok se veće grupe primaju uz najavu. Izvodi se na engleskom i hrvatskom jeziku, a uz vedro nebo, posjetitelji će imati priliku opažati nebo teleskopom postavljenim u uređenom parku zvjezdarnice. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Sličan program očekuje se i svake nadolazeće subote sve do 15. listopada 2016. godine.

Izlet u astro-park na Tićanu, okružen zelenilom i udaljen svega 3 kilometra od središta Višnjana prilika je za autentičan doživljaj, kvalitetan odmor i učenje. Ulazak je to u svijet zvjezdarnice sa svjetskim rezultatima i pogled u tajne svemira koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Kako izgledaju eksplozije na Suncu? Čemu služi Schumannova antena? Kakvo je značenje kamene potkove na Tićanu? (L. B.)


Podijeli: Facebook Twiter