Dan općine: Žminj se gradi i razvija

Svečana sjednica Općinskog vijeća
Svečana sjednica Općinskog vijeća

Uz Dan općine i blagdan zaštitnika Žminja sv. Mihovila u Čakavskoj kući je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je vodio predsjednik Elvis Kliman.

Pozdravljajući vijećnike, uzvanike i goste, među kojima su uz načelnike brojnih općine bili zamjenik župana Vedran Grubišić i pročelnik Milan Antolović, žminjski načelnik Aldo Bančić je tom prigodom podsjetio da u 112 sela i zaseoka Žminjštine živi 3.600 stanovnika, djeluje 110 trgovačkih društava, 123 obrtnika, nekoliko profesionalnih poljoprivrednika i 65 iznamljivača apartmana.

Naglasio je da je ove godine dovršeno je asfaltiranje 13 kilometara nerazvrstanih cesta, a nastavljaju se i aktivnosti na uređenju industrijska zone, čije bi prometnice također uskoro trebale dobiti asfalt.

Bančić je podsjetio da je sve aktivnosti poremetilo nekontrolirano investiranje, ponajviše preko općinskog poduzeća Žminj, koje je prouzročilo 13 milijuna duga, više od ovogodišnjeg proračuna. Općina je sanirala svoj dug i nešto od dugovanja Žminja d.o.o, pa posluje pozitivno i može zadovoljavati svoje korisnike. Umjesto tvrtke Žminj, koja će vjerojatno u stečaj, Općina je preuzele njegove radnike i osnovala vlastiti pogon koji obavlja komunalne djelatnosti.

Prema riječima Bančića prvi zadatak Općine je proširenje novog vrtića, koji je već postao pretijesan, pa ove godine nije moglo biti upisano 50 mališana. Potrebno je i proširiti knjižnicu, kojoj nedostaju prostori za smještaj novih knjiga. Općina planira izgraditi školsku sportsku dvoranu, za koju je izrađen idejni projekt kojom će se kandidirati Ministarstvu obrazovanja.

Izrađuje se projekt za izgradnju novog pročistača otpadnih voda. U tijeku je ishodovanje dozvola za izgradnju kanalizacije u Lukovici i dijelu Ulice 9. rujna, čime bi cijeli Žminj bio priključen na sustav otpadnih voda. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste i Ministarstvom unutrašnjih poslova izrađen je idejni prijedlog novog kružnog toka na zapadnom ulazu u Žminj, pa se očekuje i njegova izgradnja. Izrađen je i idejni projekt regulacije prometa žminjske Štrade, koji će se usuglasiti sa tamošnjim stanarima.
 
- Žminj se gradi i razvija, broj stanovnika se povećava, a budućim projektima nastojat ćemo i dalje zadržati stanovništvo i spriječiti odljev, posebno mladih stručnih i obrazovanih ljudi. Zbog toga je uspostavljena suradnja s Udrugom gradova radi izrade Plana sudjelovanja u odlučivanju građana u lokalnoj samoupravi i strategije razvoja Općine, a u cilju povlačenja sredstava iz predpristupnih i kasnije strukturnih fondova Europske unije, zaključio je svoje izlaganje Bančić.

U ima Županije Žminjcima je praznik čestitao zamjenik župana Vedran Grubišić. U prigodnom programu su nastupili učenici mjesne Osnovne škole Vladimira Gortana i mlada sopranistica Adriana Tomišić. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter