Dan općine Tinjan: Ujediniti sve kreativne snage

Na Dan općine Tinjan stigli su brojni čelnici općina i gradova (A. DAGOSTIN)
Na Dan općine Tinjan stigli su brojni čelnici općina i gradova (A. DAGOSTIN)

Doista bogatim sportskim i kulturnim programom u subotu je obilježen Dan općine Tinjan koji se slavi povodom oslobođenja toga mjesta 8. svibnja 1945. godine.

- Žalosno je da se i danas čuje da se to ne bi trebalo spominjati, čak da treba mijenjati statut i odrediti drugi dan općine. Ja im poručujem da se takve stvari ne mogu i neće nikad zaboraviti. Svim borcima NOB-a i Domovinskog rata koji su položili svoje živote za domovinu nam Hrvatsku odajmo dužnu počast minutom šutnje, kazao je na svečanoj sjednici predsjednik općinskog vijeća Vlado Ivetić.

- Trudit ćemo se saslušati svaki prijedlog koji nam naši mještani upute i nastojati u budućnosti ujediniti sve kreativne snage u našoj općini kako bismo je učinili što prepoznatljivijom i ugodnijom za život naših mještana, kazao je u prigodnom referatu tinjanski načelnik Goran Hrvatin.

Podsjetio je nazočne da se u posljednjih godinu dana rekonstruirala čitava postojeća općinska javna rasvjeta, izgradilo igralište u Muntrilju, obnovilo igralište u Tinjanu, proširilo groblje u Muntrilju, obnovljeni vodovodni ogranci u selima, donesene su izmjene općinskog prostornog plana, a posebno su ponosni na lanjskih 45 tisuća turističkih noćenja. Trenutno se čeka građevinska dozvola za izgradnju dječjeg vrtića vrijednog 9,4 milijun kuna, radi se program ukupnog razvoja općine, te priprema rekonstrukcija područne osnovne škole. U dugoročnom je planu nadogradnja javne rasvjete, obnova tinjanskog zvonika, asfaltiranje cesta, širenje vodovodnih ogranaka, te izgradnja kanalizacije u Tinjanu, Kringi i Muntrilju. Svečanost su nastupima obogatili mališani iz područnog dječjeg vrtića i zbor Korona iz Umaga.

Ove se godine tinjansko općinsko vijeće raspištoljilo s općinskim priznanjima, pa ih je predsjednik općinskog vijeća Vlado Ivetić podijelio čak jedanaest. Plaketu općine Tinjan za dugogodišnje vođenje crkvenog zbora u Kringi dobila je Mladenka Fabris, za očuvanje tradicijskog zanata Atilio Prelac, za dugogodišnju suradnju s tinjanskim dječjim vrtićem Karl Florian i Elke Hollerith, za dugogodišnji poštarski predan rad Željko Antolović, za poseban doprinos u području skrbi za starije osobi tvrtka Kalid, za očuvanje tradicije izrade istarskih suvenira Branko Banko, za dugogodišnju suradnju s općinom Ivan Lovrečić, za očuvanje nematerijalne kulturne baštine - tradicijsko pjevanje obitelj (Đordano i Marija) Sirotić, za dugogodišnju suradnju s općinom Antun Sirotić, za dugogodišnju suradnju s općinom Dante Prenc, za doprinos na području glazbe Rino Prenc, za razvitak maslinarstva na području općine Anđelo Pinezić, te za višegodišnju suradnju i prijateljstvo s općinom županijski Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu.

Tijekom dana održano je drugo kolo Croatia kupa u daljinskom jahanju, a sudionici su jahali okolicom Tinjana. Ekipno je pobijedio Konjički klub Soko iz Pazina (ujedno organizator), drugi je bio Konjički klub Aperion iz Klinča sela u Zagrebačkoj županiji, a treći Konjički klub Husar iz Čazme. Na trasi dugoj 40 kilometara najbrži senior bio je Alen Terlević na Srećku (KK Soko), drugi je bio Ivan Mandir na Borgusu (KK Aperion), treći Josip Bradvić na Tornadu (KK Aperion), dok je u juniorskoj konkurenciji slavila Lea Milivojević na Zanos Zarki (KK Kadenca iz Zagreba), druga je bila Katarina Nerlović na Santosu (KK Husar), a treća Lara Fuchs na Pascalu (KK Soko). Na trasi dugoj 81 kilometar najbrža seniorka bila je Stefani Kapel na Siglavy Sheiku (KK Istra iz Manjadvorci), a drugo je mjesto zauzela Olesja Wirnsberger na Amurath Csillagtanu (KK Hrvatski sokol iz Vukovije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji). Najbrži junior na dužoj trasi bio je Mateo Žufić na Kazimu (KK Soko), druga je bila Nika Družeta na Shagyiji Hajnalu (KK Istra), a treća Tea Vitina na Luni (KK Hrvatski sokol). U poslijepodnevnom turniru u preponskom jahanju kojeg je organizirao Konjički klub Hipos iz Svetog Petra u Šumi igrale su dvije utakmice, s preponama na visini od 0,8 metara i na visini od jednog metra, a slavile su članice KK Hipos. Zbog dugotrajne kiše prethodnih dana teren je bio vrlo natopljen što je pričinjavalo probleme kako konjima, tako i jahačima. U prvoj utakmici najbolja je bila Paula Udović na Varadonu, druga Dominika Hajnalova na Šarko Đuliju, a treća Maja Marić na AMB Sunciscu. U drugoj utakmici najbolja je bila dvanaestogodišnja Dominika Hajnalova na Uniek Z-u, druga je bila Anja Kanjir na Doni, a treća Tena Popp na Contreri.

Na streljani pokraj Picupari održan je tradicionalni turnir u gađanju glinenih golubova u organizaciji Lovačkog društva Golub iz Tinjana na kojem je sudjelovalo tridesetak natjecatelja. U kategoriji gostiju najprecizniji je bio Ivan Banko s 27 pogodaka, drugi je bio Rino Čehić s 26 zgoditaka, a treći Dario Banko s 21 pogotkom. U kategoriji domaćih najbolji je bio Mladen Bugarin (25 pogodaka), pa Danijel Mofardin (24 pogodaka), te Ivica Šest (21 pogodak). Posjetitelji su tijekom dana mogli posjetiti "Mali samanj starih zanata" ispred općinske zgrade, razgledati izložbu Zavičajne zbirke Enriko Depiera ili izložbu "Kumpanija Kosirići 2006.-2016." U staroj tinjanskoj pošti.

Pljočke moru bit samo od grote

Tradicionalno pljočkarsko natjecanje 23. Memorijalni turnir Mario Krizmanić-Božidar Brečević-Vjeko Monas održano je na tratini nedaleko općinske zgrade. Nastupilo je devet vrsnih pljočkarskih parova koji su pokazali zavidno znanje ove pučke sportske discipline koja je odnedavno uvrštena u popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske. Ovaj se popularni turnir neprekidno održava od 1994. godine, a osobit je po tome što se njegovi organizatori strogo drže tradicije igrajući isključivo kamenim plosnatim pljočkama, a ne metalnim aluminijskim pljočkama što su mnogi pljočkarski klubovi uveli. Stoga su i subotnji turnir prigodno nazvali "Pljočkanje - kulturna baština - Grota".

Prvo je mjesto osvojila ekipa Tinjan (Ljubo Milohanić i Dragan Matika), drugo Nesvrstani (Robert Zović i Janko Damijanić), treće Preteli (Vladimir Korotaj i Anton Pahović), a četvrto Bina Istra (Enco Jačić i Edo Uljanić). Prijelazni pehar i nagrade uručio im je tinjanski načelnik Goran Hrvatin.

Jubilarna Večer folklora Kosirića i gostiju

Svečanim mimohodom folkloraša kroz mjesto započela je jubilarna deseta Večer folklora "Kumpanija kosirići i gosti" koja se održala u šatoru pored općinske zgrade. Nastupili su KUD Lastovo, KUD Sv. Antun Zadobarje iz Karlovca, KUD dr. Vinko Žganec Vratišinec, KUD Veliko Trosjtvo, KUD Stjepan Žiža iz Rovinjskog Sela, KUD Barban, Vanesa i Trio Lipa iz Buzeta, Fameja Sirotić iz Rajki, La Parentine iz Poreča te sve sekcije Kompanije Kosorići iz Tinjana. U noćnim satima publiku su zabavljali Mauro Staraj i La Banda. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter