Dan općine: Raša treba razvoj

Dobitnici općinskih priznanja
Dobitnici općinskih priznanja

Raša treba razvoj, a on neće doći preko noći. Predstoji nam puno, puno posla, poručila je na sinoćnjoj svečanoj sjednici u povodu Dana općine i 20. godišnjice njena osnutka načelnica Glorija Paliska Bolterstein. Općina, istaknula je, može prosperirati samo razvojem gospodarstva, odnosno poticanjem zapošljavanja.

Kao iskorak je spomenula interes ulagača za napuštene prostore bivše Prvomajske. Naime, Hrvatski zavod za zapošljavanje nedavno je, kao vlasnik nekretnina, odlučio o raspisivanju natječaja za davanje u najam pogona te ugasle tvornice alata u Krapnu.

Otvaranje radnih mjesta očekuje se, kazala je načelnica, i iskorištavanjem godinama neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u Raškoj dolini, za koje se priprema dokumentacija.

- Nedavno je usvojena strategija razvoja turizma općine, koja našu sredinu prepoznaje kao destinaciju za sve uzraste gostiju, a to pruža neograničene mogućnosti napretka, naglasila je Paliska Bolterstein.

U godišnjoj inventuri podvukla je uređenje jasličke sobe u raškom vrtiću, koja će polaznike primiti početkom iduće godine, te izgradnju dugoočekivanog vodovoda Crni-Drenje-Ravni i ojačanje elektroenergetske mreže na tom obalnom dijelu općine.

- Pitanja kanala otpadnih voda kroz Rašu te pročistača i obodnih kanala krucijalna su za to naselje. Zato pozdravljam inicijativu za rješavanje  problema odvodnje na Labinštini s ciljem dobivanja sredstava iz EU fondova, kazala je Paliska Bolterstein u vrijeme kada Vodovod Labin od lokalnih vijeća traži odobrenje poskupljenja vode za kunu po kubiku, namijenjenu razvoju odvodnje.

Sedam općinskih priznanja

Na sjednici je podijeljeno čak sedam općinska priznanja. Godišnju nagradu dobila je OŠ Ivana Batelića iz Raše, a priznanja su otišla u ruke državnog rukometnog reprezentativca Luke Stepančića, lokalnog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka (NZBI), Istarskoj tvornici vapna iz Mosta Raše, Vodovodu Labin, tvrtki Elektra te labinskom pogonu Elektroistre Pula.

Napokon oživio trg

Nakon dugo godina na Dan općine - koji se slavi u spomen na 4. studeni 1937., datum inauguracije "najmlađeg grada u Istri" - zaživio je raški trg. Prijepodne su se ondje na sajmu autohtonih proizvoda u organizaciji LAG-a na desetak štandova predstavili vinari, maslinari, sirari, uzgajivači lavande te proizvođači delicija od smokava. Po prigodnim cijenama nudila se rudarska marenda, grah, kapuz i kobasice. Priredbu su pripremili i mjesni osnovci te vrtićarci u novouređenoj jasličkoj sobi. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter