Dan općine Funtana: Uskoro kamen temeljac za POS

Laureati s načelnikom Funtane Mladenom Grgetom i predsjednikom vijeća Marinom Tonkovićem
Laureati s načelnikom Funtane Mladenom Grgetom i predsjednikom vijeća Marinom Tonkovićem

Sedmodnevni program kojim Funtanjani obilježavaju blagdan svog zaštitnika sv. Bernarda i Dan općine, ali i dan iseljenih sumještana, započeo je sinoćnjom svečanom sjednicom Općinskog vijeća ispred župne crkve.

Načelnik Mladen Grgeta osvrnuo se na ostvareno u proteklom razdoblju i planove za budućnost.

- Dosad smo usvajali planove i pripremali projekte, čime smo stvorili temelje za razvoj Funtane. Jedan od njih je izgradnja POS-ovih stanova za koje ćemo ovih dana položiti kamen temeljac. Njima ćemo riješiti stambeno pitanje 13 mladih obitelji i pojedinaca, a jedan će stan zadržati Općina za zbrinjavanje osoba u socijalnim potrebama. Posebno nas veseli i činjenica da više nema prepreka za izgradnju dječjeg vrtića. Ishodovali smo dozvole, izabrali izvođača radova i danas otvorili ponude za dodjelu novčanog kredita, čime i posljednju fazu priprema prije izgradnje privodimo kraju, istaknuo je Grgeta.

Napomenuo je da su veliku pozornost posvetili i komunalnim projektima te je potpisan ugovor za izgradnju dijela prometnice u središtu naselja, između Ribarske i Ulice Frane Blačića. Najavio je i da nakon sezone počinje rekonstrukcija vodovodne mreže, a spomenuo je i izgradnju rotora na ulazu u Funtanu iz pravca Poreča.

- Poslovna zona će biti jedan od naših prioriteta. Uz infrastrukturne objekte u planu su i sadržaji koji će dodatno obogatiti turističku ponudu, među kojima preuređenje zone šterne i Perila u tematski park s vodoskocima i fontanama. U istoj zoni planiramo zonu sporta i rekreacije, koja će biti poveznica Funtane prema Bijeloj uvali, kazao je Grgeta. Najavio je nastavak potpore za sportske udruge, brige za starije i nemoćne, stipendiranja učenika i studenata te sufinanciranja rada škola i vrtića. Zahvalio je svom dosadašnjim sazivima Općinskog vijeća, dosadašnjem načelniku i njegovim zamjenicima, komunalnom poduzeću Puntica, Turističkoj zajednici, općinskoj upravi i svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli prepoznatljivosti Funtane.

Nagradu za životno djelo dobio je 91-godišnji Attilio Tomaz, među najaktivnijima i najzaslužnijim za razvoj Funtane od kraja Drugog svjetskog rata do danas. Nagrade Sveti Bernardo uručene su Debori Cukola Zeneral, voditeljici djevojačkog zbora Srednje škole Mate Balote iz Poreča, koji je pobijedio u HRT-ovoj emisiji "Do posljednjeg zbora", zatim talentiranom i višestruko nagrađivanom mladom harmonikašu Denisu Šahiću i uspješnoj kuglašici, prošlogodišnjoj svjetskoj prvakinji i rekorderki Marijani Liović. Zahvalnicu je zaslužilo poduzeće Atlas, koje se osim uspješnim poslovanjem iskazalo i humanitarnom aktivnošću.

Večer je pjesmom otvorio ženski zbor Mendule, a zaključena je nastupom Denisa Šahića i simpatičnih malih fokloraša iz osnovne škole Vladimira Nazora iz Vrsara, te druženjem uz zakusku u župnom dvoru.

Nagrade Turističke zajednice
Na svečanoj sjednici uručene su i nagrade Turističke zajednice Funtane. Najljepše su uređeni okućnica Oriane Laković, balkon Milke Krajcer, a u kategoriji ugostiteljskih objekata najljepši okoliš ima restoran Histria Eugena Fabrisa. Zahvalnice su uručene dugogodišnjim gostima i promotorima Funtane kao privlačne turističke destinacije, Entienu Gunstu i njegovoj supruzi Lili Larsen Gunst iz Belgije, zatim gostima naturističkog kampa Istra od 1976., kao i sportskom treneru Mariju Noselliju iz Udina, gostu i prijatelju Funtane već 25 godina. Priznanja su predali direktorica i predsjednik TZ-a Ana Milohanović Čehić i Mladen Grgeta. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter