Dan općine Bale i blagdan sv. Julijana

'Rogovi ili volovi' na Trgu Bembo
'Rogovi ili volovi' na Trgu Bembo

Dan Općine, koji se slavi uz blagdan zaštitnika Bala, blaženog Julijana obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u kaštelu Bembo. Uz govor načelnika Edija Pastrovicchia, tezahvalu za sve dobro što čine za svoje mjesto, svim je Baljanima zahvalio i predsjednik vijeća Vedran Šetić.

 Najznačajniji baljanski dan bio je i prigoda za uručivanje plaketa najzaslužnijima, koji su svojim radom i angažmanom pronijeli glas o, kako je istaknuo Pastrovicchio, četvrtom gradu u Istri po visini proračuna u odnosu na broj stanovnike. Plakete su uručene članicama ženskog Odbojkaškog kluba Bale-Valle te Silviji Gulaš, tajnici kluba.

Plakete su dobili i Marko Opšivač, osvajač brončane medalje sa Svjetskog seniorskog prevenstva u kickboxingu te rektor pulskog Sveučilišta Alfio Barbieri za iznimna postignuća u razvoju i unapređenju obrazovanja i znanosti, s kojim će Općinaponovno pokrenuti malo zapostavljeni projekt gradnje doma za stare i nemoćne u Balama.

Prvi čovjek Bala Edi Pastovicchio psebno je ponosan što je Općina zadržala visok standrad socijalnog programa, među kojima i novčanu nagradu od pet tisuća kuna za svakog novorođenog baljanskog stanovnika, besplatan i jednogodišnji boravak djece u vrtiću, stipendiranje svih studenata, sufinanciranje prijevoza učenika koji se školuju izvan Bala te pomoć obiteljima u slučajevima smrti.

-Osim socijalnog programa nije zaistajao ni infrastrukturalni. Za projektu dokumentaciju dva strateški važna projekta- kanalizaciju u starom gradu i novi kružni tok potrošeno je oko 800 tisuća kuna. Lani je izgrađena i puštena u rad i galerija Ulika vrijedna oko 1,2 milijuna kuna, a otplaćen je i račun za kanalizaciju "težak" 1,8 milijuna kuna, istaknio je samo neke od većih baljanskih investicija načelnik Pastrovicchio, dodavši i da kroz petnaestak dana starta i početak gradnje kružnog toka, vrijedan 1,5 milijna kuna, od kojih je Općina osigurala pedeset posto sredstsva.

Svečanoj sjednici prethodio je nastup Limene glazbe Mon Perin, glumačke skupine Istra Inspirita, koja je Trgu Bembo izvela komediju pod nazivom "Rogovi ili volovi?/Questioni di corna'", na temu zanimljivih zakona iz nekadašnjeg Statuta baljanske Općine, te  za kraj i nastup ženske klape Castrum Vallis.(Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter