Dan odluke: Heroji ili zločinci?

Izricanje presude generalima moći će se pratiti i putem ekrana na gradskim trgovima (AFP)
Izricanje presude generalima moći će se pratiti i putem ekrana na gradskim trgovima (AFP)

Četiri i pol godine od početka suđenja i više od 17 godina od "Oluje" danas ćemo konačno, nešto poslije devet sati, doznati hoće li žalbeno vijeće Haaškoga suda prihvatiti žalbe hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i poništiti ili smanjiti kazne od 24 i 18 godina zatvora na koje ih je osudilo prvostupanjsko sudsko vijeće, ili će pak potvrditi presudu tog vijeća kojom su proglašeni krivima po čak osam od ukupno devet točaka optužnice, zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu kojem je na čelu bio pokojni Franjo Tuđman, a u cilju protjerivanja Srba iz Krajine.

Žalbeno vijeće mora presuditi hoće li prihvatiti verziju haaškog tužiteljstva - koju je prihvatilo i prvostupanjsko vijeće koje je predvodio sudac Alphons Orie - po kojoj je hrvatska strana pokrenula "Oluju" samo zato da bi planski i sustavno protjerala Srbe iz okupiranih područja Hrvatske, ili će se pak suglasiti s Gotovininom obranom koja u svojoj žalbi tvrdi da su zaključci prvostupanjskog vijeća "toliko ozbiljno nerazumni da se presuda mora poništiti", a Gotovinu osloboditi po svim točkama optužnice.

Ako tako odluči, žalbeno vijeće prihvatit će objašnjenje obrane da su Srbi napustili svoje domove slijedom zapovijedi svog rukovodstva te da zločini koji su se događali poslije "Oluje" na oslobođenim područjima nisu bili ni planirani niti sustavni, nego su rezultat kaosa koji je nastupio nakon oslobađanja tako velikog područja.

"Ponosan sam na svoju ulogu u 'Oluji' i nastojao sam da žrtava bude što manje. U 'Oluji' sam se borio protiv druge vojne sile, bila je to borba na život i smrt, u kojoj smo željeli osloboditi našu zemlju. Ako sam počinio neku grešku, kao što je bio moj bijeg, ja sam prvi koji zbog toga žali", rekao je Gotovina u obraćanju sudu na kraju žalbene rasprave u svibnju.

Žalbeno vijeće, posve očekivano, odbilo je sve zahtjeve obrane za uvođenjem novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme "Oluje", iz kojih se vidjelo da je do masovnog odlaska stanovništva došlo odlukom lokalnog srpskog vodstva, a ne zbog hrvatskog granatiranja. Obrani je poručilo da je te dokaze trebala iznijeti na suđenju te da žalbeni postupak nije "novo suđenje".

Također, odbilo je i zahtjev Hrvatske da se umiješa u postupak u svojstvu prijatelja suda. Hrvatska je naime prije godinu dana zatražila da joj se odobri status prijatelja suda smatrajući da može pomoći žalbenom vijeću na tri područja - pitanju udruženog zločinačkog pothvata, prekomjernog granatiranja i standarda krivnje u presudi.

No, iznenađenje je bio svibanjski nalog stranama u sporu da se pripreme odgovoriti na pitanje je li prvostupanjsko vijeće pogriješilo kad je kao glavni kriterij je li počinjen zločin nelegalnog granatiranja uzelo pravilo o 200 metara (po kojem su svi projektili izvan tog radijusa proglašeni nelegalnima), a onda i srpanjskim zahtjevom tužiteljstvu da odgovori vjeruje li da se generalima Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da nisu bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna krivnja po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagačima u zločinačkom pothvatu.

A što je to drugo nego dokaz da žalbeno vijeće ne vjeruje u teoriju udruženog zločinačkog pothvata te da žalbeni suci pokušavaju doći do drugog načina utvrđenja kaznene odgovornosti, ne bi li poništili pogrešne zaključke prvostupanjskog vijeća, ali ipak osudilo Gotovinu i Markača, no vjerojatno na niže kazne?

Jesu li svi oni hrvatski pravni stručnjaci koji su rezonirali upravo na taj način bili u pravu, doznat ćemo već danas. (piše Denis ROMAC)

Presuda i reakcije uživo na svim kanalima

Sve tri televizije s nacionalnom koncesijom pripremile su specijalne emisije za petak, kada će se objaviti drugostupanjska presuda generalima, i sve počinju u 8.30 sati.

HRT izravno prenosi izricanje presude, a urednik i voditelj specijalne emisije je Goran Rotim. O presudi će se govoriti i u večernjem terminu, od 22.10 do 23.00 sati. S HRT-a vele i da će sve u vezi presude iz Haaga pratiti i u svim ostalim informativnim emisijama.

RTL će izricanje presude izravno prenositi u posebnom izdanju Vijesti, koje će također početi u 8.30 sati, a novosti i reakcije na presudu donosit će i tijekom dana, u redovnim i posebnim informativnim emisijama.

Nova TV će u petak imati emisiju "Specijal: Presuda generalima" u 8.30 te u 15 sati. Vele i da će se organizirano gledanje izricanja presude na gradskim trgovima diljem Hrvatske također moći uživo pratiti na portalu Dnevnik.hr. (S. PAVIĆ)

I Puljani molili za generale

Zajedničkoj molitvi za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koja je jučer navečer upriličena diljem zemlje, priključili su se i Puljani.

Misi, koja se služila u crkvi sv. Antuna, a predvodio ju je župnik Tomislav Hrstić, prisustvovale su stotine građana te predstavnika pulskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Molitvom se željela iskazati podrška i vjernost generalima uoči sutrašnjeg izricanja konačne presude. Molilo se također, istaknuo je Hrstić, i za mir, pravednost i bolje društvo. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter