Dan neovisnosti RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana neovisnosti, 8. listopada, državni celnici položili su u subotu vijence i zapalili svijece na zagrebackom groblju Mirogoju prisjecajuci se poginulih hrvatskih branitelja i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

Predsjednik Republike Ivo Josipovic, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijece kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, kod glavnoga križa na Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tudmana te pokraj zajednicke bolnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

Josipovic je s izaslanstvom vijence položio i na grob narodnih heroja te na grob Ivice Racana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003.

Nakon polaganja vijenaca Josipovic je, u prigodi 20. obljetnice proglašenja hrvatske neovisnosti, istaknuo da smo u proteklih 20 godina kao država napravili puno, ocuvali neovisnost u teškom i krvavom ratu, ali i napravili brojne reforme zahvaljujuci kojima smo pred potpisivanjem ugovora s Europskom unijom.

"Ostalo je još jako puno stvari koje moramo uciniti, u prvom redu u gospodarstvu koje zaista ne stoji dobro, ali tu su i daljnji izazovi u izgradnji demokracije i ljudskih prava", rekao je Josipovic u kratkoj izjavi novinarima, cestitajuci svim hrvatskim gradanima i gradanima Dan neovisnosti, kada je Hrvatska u punom smislu postala neovisna država.

Kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, središnjeg križa i na Tudmanovom grobu vijence je položilo i izaslanstvo HDZ-a, predvodeno glavnim tajnikom Brankom Bacicem. (Hina)




I Google obilježio Dan neovisnosti

I internetski pretraživac Google obilježio je u subotu Dan neovisnosti RH postavivši na svoju pocetnu stranicu hrvatske državne simbole.

Google, internetska tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji, postavila je na pocetnu stranicu svog pretraživaca Google.hr hrvatski grb i stilizirani pleter, obilježivši time 20 godina od odluke Hrvatskog sabora kojom su 8. listopada 1991. raskinute državnopravne veze Hrvatske s bivšom SFRJ.


Podijeli: Facebook Twiter