Dan narcisa: U Istri godišnje 150 novooboljelih od raka dojke

Brojne istaknute osobe pomogle su prikupljati donacije prodajući cvijeće
Brojne istaknute osobe pomogle su prikupljati donacije prodajući cvijeće

U organizaciji Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, danas je na gradskoj tržnici održana humanitarna akcija "Dan narcisa 2016" koja se istovremeno održala u 50-ak gradova Hrvatske. Cilj joj je skretanje pozornosti javnosti na problem raka dojke i važnosti ranog otkrivanja bolesti te poticanje žena na preventivne preglede da bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi dok je još izlječiva.

Uz brojne volontere Kluba Gea, cvijeće su po simboličnoj cijeni prodavale i brojne istaknute osobe iz javnog života predvođene istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i dogradonačelnicom Elenom Puh Belci.

- Ovo je 17. put da se održava ova već prepoznatljiva humanitarna akcija i, kao i dosad, donatori cvijeća bili su izuzetno susretljivi pa smo dobili puno cvijeća, rekla nam je Majda Petelin, tajnica Kluba Gea. - Prvi puta smo se obratili i maslinarima, uljarama i medarima te smo dobili i puno njihovih kvalitetnih proizvoda, ali za njih i nema baš puno kupaca. Bit će da si to ljudi nisu očekivali pa niti ne kupuju, rekla je Petelin.

Dodala je da će prikupljen novac, kao i dosad, biti utrošen za potrebe žena liječenih od raka dojke, te će ove godine vjerojatno obnoviti materijal za vježbe koje se održavaju u njihovim prostorima u Nobileovoj ulici, ali i za sam rad Kluba jer su im ove godine dotacije značajno smanjene. Inače, Gea postoji od 1997. godine, najprije u sklopu Lige protiv raka, a od 2002. godine i samostalno, a danas broji 180 članova.

Jedan od cijenjenih aktivista u klubu je i onkolog dr. Mario Božac koji se odazvao i ovoj akciji. Kako je naglasio, promatrajući broj novooboljelih žena od raka dojke u posljednjih pet godina, Istra stagnira, jer se godišnje otkrije između 140 i 150 novooboljelih od raka dojke i taj je broj konstantan. Istovremeno u Istri od raka dojke umre 60-ak osoba. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter