Dan narcisa: Od raka dojke oboli svaka 9. žena

Dan narcisa na pulskoj tržnici (D. ŠTIFANIĆ)
Dan narcisa na pulskoj tržnici (D. ŠTIFANIĆ)

Tradicionalna humanitarna akcija Dan narcisa koju organizira Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, održana je danas na gradskoj tržnici. Cilj akcije je, kao i uvijek, podsjetiti žene na važnost samopregleda dojki te odlazak na preventivne godišnje preglede koji mogu spasiti život te podizanje svjesnosti i pružanje informacija i podrške. Rak dojke u ranoj fazi se naime uspješno liječi, stoga je rano otkrivanje od ključne važnosti.

Kao i svake godine, humanitarnoj akciji odazvalo se mnoštvo građana, i svojim donacijama ili kupnjom cvijeća koje se prodavalo, potpomognut je rad kluba Gea, a prikupljeni novac će se usmjeriti na daljnju pomoć žena oboljelih i liječenih od raka dojke.

Osim kupnje cvijeća, na tržnici su žene danas mogle naučiti kako ispravno obaviti samopregled na umjetnoj dojci, a podijeljeni su i promotivni materijali s informacijama. Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena, na njega otpada 24 posto svih tumora. U Hrvatskoj svake godine oboli oko 2.200 žena, što znači da će svaka 11. žena tijekom života oboljeti od raka dojke. U Istarskoj županiji to će biti svaka 9. žena.

Za pitanja i informacije zainteresirani se mogu obratiti klubu Gea u Nobileovoj ulici 1 utorkom od 10 do 13 sati i srijedom od 17 do 19 sati ili na broj telefona 388 866. (N. SOFTIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter