Dan muzeja uz biblioteku Stancovicianu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pocetku programa obilježavanja Medunarodnog dana muzeja u rovinjskom Zavicajnom muzeju u petak je otvorena izložba knjiga iz agronomije i prirodnih znanosti biblioteke Stancoviciana, koja se cuva u knjižnici muzeja.

Tom je prigodom ravnateljica muzeja Katarina Maric istaknula da je kanonik Petar Stankovic, koji je Rovinju ostavio vrijednu biblioteku s više od cetiri tisuce svezaka, bio ispred svoga vremena.

Marija Smolica, autorica postava koji ce ovog ljeta krasiti jednu od galerija muzeja, objasnila je da je Stankovic bio je više od župnika. Zahvaljujuci inteligenciji, znatiželji i istraživackom duhu, nije mirovao u sigurnosti župnog dvora, vec je shvatio da su u 19. stoljecu nastupile ubrzane promjene u svim podrucjima života.

- Pokazivao je veliko zanimanje za prirodne nauke, fiziku, tehniku i matematiku, ali i za njihovu primjenu, posebno u poljoprivredi. Vec u mladosti konstruirao je plug-sijac, potom crpke i cijevi, preše za lakše dobivanje vina, automatske pile i slicno. Osobito zanimanje pobudio je prešom za masline s posebnim tijeskom, za koju su mu nudene velike svote novca i koju je nastojao prodati Francuzima, naglasila je Smolica.

Buduci da se koncept programa obilježavanja Dana muzeja u rovinjskom muzeju zasniva na agronomiji i prirodnim znanostima, za izlaganje je Smolica iz Stancoviciane izabrala knjige koje je Stankovic napisao, ali i one kojima se služio.


Podijeli: Facebook Twiter