Dan MO-a i OŠ Šijana: Gostovao Daniel Načinović

Daniel Načinović i mlade recitatorice (N. LAZAREVIĆ)
Daniel Načinović i mlade recitatorice (N. LAZAREVIĆ)

Danas je svečano obilježen Dan MO-a i OŠ Šijana. U sklopu obilježavanja u prostorima škole održan je kulturno-umjetnički program naslovljen "Odjeci našeg kraja", a gost je bio poznati labinsko-pulski književnik, novinar, prevoditelj, kantautor i ilustrator Daniel Načinović.

Recitatori OŠ Šijana koje je pripremila profesorica hrvatskog Branka Cvek vrlo su nadahnuto kazivali Načinovićeve stihove, a potom su se predstavile i mlade pjevačice pod vodstvom profesorice glazbenog Irene Kuhar Giorgi. Predstavivši Načinovića, učenice ove škole kazale su da je riječ o "književniku osebujna dara, originalnih tema i motiva, koji piše istodobno složeno i jednostavno i koji je u stanju najraznije motive pretočiti u poeziju".

- Ne osjećam se ovdje kao gost, naprotiv, ovdje sam kao kod kuće. Tu sam nekada davno bio na praksi, a i živim blizu škole. Volim gostovati po školama jer i od učenika dosta toga naučim, i ponekad mislim da bi bilo bolje da ja postavljam pitanja učenicima negoli oni meni, jer svaka škola je različita, djeca imaju toliko različitih pitanja. Inače, poezija je čuđenje, kao i umjetnost općenito. Umjetnici stvaraju novi svijet, rekao je Načinović, koji je potom sugestivno kazivao svoje pjesme nastale u raznim fazama.

Djeca su tako saznala da ga je u osnovnoj školi dosta zanimalo crtanje, čime se i danas dijelom bavi, a tek kasnije pisanje, te da je u svojim počecima pisao često o životinjama.

- Čitao sam razne vrste knjiga, volio sam i lektiru, ali sam svašta čitao. Odrastao sam i uz dvije bake, a čak i u pričama koje mi je kazivala baka, koja je bila nepismena, osjećao sam neku poeziju. Puno je toga utjecalo na moj izbor da postanem književnik. Posebno su mi drage knjige Hansa Cristiana Andersena i Ivane Brlić-Mažuranić, a iz svake se knjige može ponešto naučiti. Imao sam puno uzora, kazao je Načinović.

Iako mu je svaka od njegovih knjiga draga na svoj način, ipak mu je "Burrra" posebna, jer je glavni lik apstraktan i dugo se, kako je rekao, bavio tim likom.

U nastavku programa u prostorima škole dijeljen je sadni materijal - ljetnice, u sklopu akcije Cvijet gradu 2014. Učenici škole tom su prilikom prezentirali svoje radove o zaštiti prirode. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter