Dan mladosti u Kumrovcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prohladnoj kiši usprkos, oko pet tisuca ljudi okupilo se u Kumrovcu na proslavi Dana mladosti i tako potvrdilo da ne blijedi sjecanje na Josipa Broza Tita.

Na svecanosti je prvi put sudjelovao i bivši predsjednik Republike i pocasni predsjednik Saveza antifašistickih boraca i antifašista (SAB) Stjepan Mesic, koji je upozorio da revizionizam jaca, a antifašizam nije prodro u svakodnevicu.

Skup je ipak bio daleko od klasicnoga politickog okupljanja. Stjece se dojam kako je obilježavanje 25. svibnja, apokrifnoga datuma rodenja Josipa Broza Tita, sve manje apologija Titove osobe, a sve više miroljubiva pucka zabava u cast antifašizma i vrijednosti suvremene Europe opcenito.

Takav razvoj poticu i organizatori, SAB i hrvatsko Društvo Josip Broz Tito, koji su ovogodišnju proslavu nazvali »Dan mladosti - radosti«, uz geslo »U mladosti je radost - u radosti je mladost«.

To, dakako, ipak ne znaci da Tito i NOB bivaju gurnuti u stranu, štoviše. Organizatori i sudionici nastoje sugerirati uzajamnost vrijednosti NOB-a i suvremene demokratske Europe. To je u svojem jucerašnjem govoru izrijekom kazao i bivši predsjednik Mesic, pozivajuci još jednom da se borci NOR-a »doista u svemu« izjednace s braniteljima iz Domovinskog rata.

- Jer, da pripadnici Titovih snaga nisu oslobodili Hrvatsku, branitelji ne bi imali što braniti, jer Hrvatske ne bi ni bilo, kazao je. Mesic je ustvrdio da Tito jest cinio pogreške, ali »u strateškim odlukama nije griješio«. Jedna od takvih odluka jest i donošenje ustava iz 1974. godine, kojim su republike postale države, a Tito nastojao sprijeciti krvavi raspad Jugoslavije nakon svoje smrti. (B. PAVELIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter