Dan mimoza za prevenciju raka maternice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja obilježava se 18. siječnja u većini hrvatskih gradova. Po simboličnoj cijeni prodavat će se mimoze kao potpora Ligi za borbu protiv raka i ukazivati na potrebu preventivnih pregleda i cijepljenja.

U 2012. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 111 žena, a trenutačno s tom bolesti živi njih 1.700. Podizanju svijesti o ovoj bolesti i jednom od rijetkih sijela raka čije rano otkrivanje jamči potpuno izlječenje posvećen je i ove godine sedmi Dan mimoza - nacionalni dan prevencije raka vrata maternice i ginekoloških tumora.

Hrvatska je još uvijek jedna od zemalja koje nisu uvele nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a, a to je jedan od indikatora koji pokazuju efikasnost prevencije u zdravstvenoj skrbi. Međutim mnogi su gradovi pa tako i Zagreb osigurali besplatna cjepiva.

Prema rezultatima istraživanja 26 posto dječaka i 16,5 posto djevojčica do 14 godina imaju spolno iskustvo, a rani je spolni odnos jedan od faktora rizika. Iako je HPV najčešći uzrok raka vrata maternice, odaziv na cijepljenje je i dalje skroman.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira 350 novooboljelih.

Rak nastaje kada se stanice vrata maternice, uz prisustvo virusa visokog rizika, točnije određenih tipova HPV-a i uz oslabljen imunološki odgovor domaćina, promijene i počnu nekontrolirano rasti. Promjene se odvijaju godinama i redovitim se ginekološkim pregledima mogu na vrijeme otkriti. (B. ČALUŠIĆ, H)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter