Dan mimoza u Labinu

 Aktivistice Lige protiv raka na štandu u Labinu (I. RADIĆ)
Aktivistice Lige protiv raka na štandu u Labinu (I. RADIĆ)

Usprkos činjenici da je akcija Dan mimoza, posvećena ranom otkrivanju karcinoma maternice, koju je danas u Labinu, Raši i Sv. Nedelji organizirala lokalna Liga protiv raka, protekla bez uobičajenog darivanja cvijeća, građani su spremno razgrabili edukativne letke na štandovima volontera te uplatili dobrovoljne priloge namijenjene djelovanju udruge. 

- Mimoze je uništila zima, no cilj akcije ionako nije dijeliti cvijeće, već podsjetiti žene na važnost redovitih ginekoloških pregleda, jer rano otkrivanje maligne bolesti znači veću mogućnost izlječenja, rekla nam je predsjednica Lige Sandra Brubnjak koju smo zatekli na punktu u Mercatorovom trgovačkom centru.

- Iako nas uvjeravaju da je Labin, prema broju oboljelih od raka po stanovniku, u prosjeku s ostalim sredinama, čini mi se da smo ipak pri vrhu, a bilo bi bolje da prednjačimo u nečem drugome, primjerice gospodarstvu. Sve je više teških bolesnika. Građani su toga itekako dobro svjesni. Brojni prolaznici, i to mahom mladi ljudi, poručili su nam: „Znamo dosta o tome, probali smo!“. To je signal nadležnima da zbilja treba učiniti nešto više po tom pitanju, upozorila je aktivistica Lige Dragica Jerković.

S građanima su na štandu razgovarale i njene kolegice Ferzeta Okanović, Miranda Prodan te Milenka Zakrajšek. Požalile su nam se da im je Hrvatska liga protiv raka poslala premalo brošura, pa su im dodatne letke osigurali liječnici iz labinskog Doma zdravlja. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter