Dan lavande u Pekicima: Festival mirisa, boja i okusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijep i sunčan dan, lavanda u punom cvatu, zvučna kulisa tisuća pčela i bumbara koje su privukli ljubičasto-plavi cvjetovi, ponad njih cvrkut stotina ptica pjevica, vrijedni i maštoviti ljudi koji su došli predstaviti svoje proizvode, i znatiželjni i znanja željni radoznalci, prepuni pitanja i obasuti mirisnim, okusnim i taktilnim doživljajima - takva je otprilike bila atmosfera na prvom Danu lavande priređenom ove subote na imanju obitelji Pekica u selu Pekici na Savičenštini.

Organizirana u suradnji OPG-a Pekica s Turističkom zajednicom općine Svetvinčenat, ova je manifestacija nakanila ponuditi nešto novo i nesvakidašnje, ali opet na tragu lokalnih vrijednosti, baštine i umijeća ovdašnjih ljudi. I uspjela je, barem sudeći po ponuđenim sadržajima i atmosferi, a sinergija dobre volje i spremnost da se vlastitim rukama pomogne i uskoči gdjegod treba vrlo je brzo uklonila granicu raspoznavanja to je ovdje domaćin a tko gost.

Već s glavne ceste Pazin-Pula uz putokaz prema selu Pekici drugi, ljubičasti putokaz ukazivao je kuda treba poći, a samo imanje odnosno dvorište obiteljske kuće u debeloj hladovini stoljetnog drveća ili drvenih nadstrešnica svo je bilo urešeno različitim artefaktima te specifične lavanda-ljubičaste (ili lavanda-ružičaste?) boje. Što prvo raditi, gdje prvo usmjeriti pogled i korak?

Svakom novopridošlici u dvorište obitelji Pekica najprije se nudi osvježenje i okrjepa, a osim hladnih napitaka, u temu dana bivali su uvedeni čašicom jako ohlađene rakije s lavandom, doista izvrsne i specifično aromatične. Tko je htio nešto gricnuti, okuse lavande mogao je potražiti u nekoliko vrsta domaćih suhih kolačića, ili u domaćem kruhu, u kojemu se aroma lavande najbolje odnosno najjače osjetila.

Na štandu na kojem su se nudili kozmetički, ljekoviti i higijenski preparati na bazi lavande bilo je vrlo zanimljivo i živo, pa se tako moglo saznati da najbolji repelent za komarce, po domaćem receptu, sadrži lavandu i još tri druga sastojka, a koga je zanimalo, mogao se podrobnije upoznati i na vlastitoj koži iskušati kako djeluju i kako mirišu različite kreme, melemi, balzami, ulja i drugi slični proizvodi od lavande i drugog aromatičnog i ljekovitog bilja.

No, nije se Dan lavande odvijao samo u tome dvorištu. Tri puta u toku dana organizirane su šetnje do nasada lavande obitelji Pekica, s pokaznom demonstracijom kako se lavanda žanje, običnim starinskim srpom.

Srp je oštar, no pravilnom tehnikom, koju je domaćica i organizatorica Dana lavande, Sandra Pekica, najprije pokazala svima koji su htjeli probati, žetelac je siguran od ozljede. Kako lavanda raste u nevelikim grmovima, svaki je posjetitelj mogao narezati jedan grm, i cijeli taj snop, debeo desetak-petnaestak centimetara - ponijeti sa sobom kući.

Obitelj Pekica inače uzgaja lavandu na četiri hektara površine, na nekoliko parcela. Od cvijeta lavande dijelom proizvode lavandino ulje, koje onda dalje prodaju proizvođačima kozmetičkih i higijenskih preparata, a dijelom sami izrađuju suvenire punjene suhim lavandinim cvijetom, u obliku vrećica ili jastučića.

Pokazne radionice izrade suvenira od lavande i degustacije vina i maslinovog ulja proizvođača iz okolice još su neki sadržaji u kojima je protjecao prvi Dan lavande, kojeg su posjetili ne samo domaći gosti već i turisti smješteni na obali, iz nekoliko zemalja. Završetak je obilježio KUD Svetvinčenat, pokazavši gostima program tradicijskih istarskih plesova. A već su pali i dogovori tko će koga dovesti na novi Dan lavande dogodine.(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter