Dan kreativnosti - mjesto susreta i podrške


Da Istra uistinu ima što ponuditi osim mora, sunca, hotela i restorana danas su na prvim Danima kreativnosti, doduše u svojim petominutnim izlaganjima, prezentirali prvi ljudi iz umjetničke i kulturne branše. Već sam odličan odaziv na prvom Danu kreativnosti, koji je održan u rovinjskom Multimedijalnom centru,  pokazao je svu šarolikost i bogatu ponudu kulturnih sadržaja kojima je Istra premrežena, a u nekim slučajevima i za vrijeme višegodišnjih trajanja već dobrano profiliranih projekata - idealno mjesto na kojem se treba, isplati i mora doći.

Kada je već riječ o jednom takvom, spomenimo, primjera radi Sajam knjige u Istri koji je, kako je tijekom svog predstavljanja istaknula direktorica Magdalena Vodopija, od male izložbe prerastao u najveći festival knjiga u jugoistočnoj Europi.

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, poručio je na otvaranju da Dan kreativnosti ima za cilj razmjenu iskustava, znanja, ideja među kulturnjacima kao i povezivanje kulturnih institucija i izvaninstitucionalne kulturne produkcije.

Uz Torbicu, goste pristigle iz čitave Istre pozdravio je i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza te putem videolinka i istarski župan Valter Flego.  

Nakon prezentacije županijskih projekata u kulturi, financiranih iz EU-fondova, među kojima su Heart of Istria (program zaštite i bogatstva Istre), Revitas (uključivanje zaleđa u turističke ture), AdriaMuse (muzeji izvan muzeja) te Hera (obnova i gradnja kulturne infrastrukture), Vlatka Kolarović prezentirala je projekt Pula - Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Sunčica Mustač, govorila je o projektu obnove istarske baštine i održivog razvoja, te predstavila nekolicinu projekata koje su tijekom prošlog desetljeća financirali Ministarstvo kulture i Istarska županija, a podijeljeni su u nekoliko segmenata: kašteli, arheološki lokaliteti, orgulje, drvene skulpture i zidne slike. Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca - mjesto susreta i suradnje predstavio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, istaknuvši da je u nepune četiri godine od kada je otvoren ovaj pulski polivalentni prostor u njemu održano desetak izložbi koje je posjetilo više od 70 tisuća ljudi.

Maja Jović, predstavila je projekt Kulturring - čiji je cilj promocija kulturne baštine grada Pule, a time i povezivanje različitih ustanova, dok je Gordana Restović, predstavila Pulski filmski festival - jedan od četiri najstarija u filmska festivala u svijetu, koji je Puli i Puljanima osigurao prepoznatljivost, ali i titulu filmskog grada. Upravo zahvaljujući svojoj kvaliteti Pulski filmski festival se okitio i priznanjem super branda za 2015. godinu.

Festival Visualia predstavio je Marko Bolković, kazavši da je priča koja uključuje 3D mapping pokrenuta 2012. godine, a prvi put realizirana godinu dana kasnije, da bi već danas festival bio  uvršten u svjetski kalendar svjetla. Ivana Ujčić, govoreći o Kući za pisce - Hiži od besid koja od 2009. godine postoji u Pazinu, kazala je da je u sklopu ovog projekta realizirano 50 atraktivnih programa, ugošćeni su pisci iz desetak zemlja, te je uručeno četrdesetak stipendija. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM U IZDANJU U SUBOTU.   


Podijeli: Facebook Twiter