Dan kraljice vina u Brtonigli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Circolu predstavljen je program ovogodišnjeg Festivala istarske malvazije koji ce se održati 2. srpnja u Brtonigli. Ova mala istarska opcina poznata je po svojim vinima i vinarima, primjerice Ravalicu, Cattunaru, Novaccu, Ferneticu i drugima. Prije 27 godina Zajednica Talijana došla je na ideju da promovira vina sa svog podrucja, a manifestacija je prerasla u jedan od najznacajnijih eno-gastronomskih dogadaja u Istri, ali i šire.

- Ovogodišnji festival donosi mnoštvo noviteta, a najznacajniji je upravo onaj vezan za vinare. Naime, Opcina Brtonigla pokrenula je zanimljiv program valorizacije malvazije s cetiri vrste zemlje u Istri, kojem je namjera detaljnije upoznati karakteristike i kvalitete malvazije proizvedene na isti nacin, ali na razlicitim terenima. Tako smo ih ocjenjivali prema kategorijama: crvena, bijela, siva i crna zemlja, rekao je Mario Staver, glavni koordinator ocjenjivanja i autor projekta.

Od 16 sati pa do kasno u noc posjetitelji ce imati priliku degustirati ne samo istarske malvazije, vec i vina Chianti iz Toscane, a održat ce se i atraktivna medunarodna utrka s bacvama ulicama Brtonigle popracena nastupom limene glazbe bujske Zajednice Talijana. Osim vina, duh tradicije oživit ce i prikaz vršenja žita po starinski, dok je proglašenje najboljih istarskih malvazija najavljeno za 20.30 sati, nakon cega ce publiku zabavljati Franko Krajcar i grupa Indivia.

- Novitet ove godine predstavlja i ugostiteljski dio manifestacije, tocnije, etno-gastronomski itinerer ostvaren u suradnji s konobama i agroturizmima Brtonigle. Devet ugostiteljskih objekata pripremit ce za tu priliku specifican istarski meni "Putevi okusa Brtonigle", koji ce neizostavno pratiti malvazija, najavila je direktorica TZ-a opcine Brtonigla Antonela Frank Medica.

Nacelnik Doriano Labinjan naglasio je da su upravo vinogradarstvo u podrucju nezagadenom industrijom i turizam dva glavna aduta za razvoj ove regije koja ima najvecu proizvodnju vina u odnosu na broj stanovnika. Stoga ce se tijekom manifestacije upriliciti i otvorenje vinoteke kao prve faze buduceg Muzeja vina i seljackog stvaralaštva u kojoj ce s održavati vodene prezentacije i degustacije istarskih malvazija i toskanskih vina, a rezervacije za njih primat ce se u infopunktu TZ-a u Brtonigli i kampu Park Umag.


Podijeli: Facebook Twiter