Dan kada su u Sarajevu izgorjela dva milijuna knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedamnaest godina prošlo je od dana kada je u Sarajevu uslijed napada srpske vojske zapaljena zgrada Vijecnice i Nacionalna i Univezitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, kada je izgorjelo dva milijuna knjiga i 300 rukopisa  neprocjenjive vrijednosti.

Sarajevska biblioteka planski je bombardirana i spaljena do temelja u noci s 25. na 26. kolovoza 1992. Ove godine, podsjecaju nevladine organizacije, nije bilo rijeci o namjeri da se datum uništenja Vijecnice proglasi za datum sjecanja na urbicid. Uništeno je gotovo 90 posto knjižnog fonda, katalozi, oprema - znanje i tisucgodišnja povijest, prenose E-novine.

Biblioteka je 1992. preseljena u prostore BKC-a, pokušavalo se sacuvati i zaštititi ono što je ostalo. U NUBBiH je 1993. pocela obnova elementarnih funkcija biblioteke, u prostorijama redakcije Odjeka u zgradi ministarstva obrazovanja i kulture na Obali, gdje je bila smještena do 1998. Otad do danas Biblioteka funkcionira u zgradi nekadašnje vojarne "Maršal Tito", u kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Vec deset godina zaposlenici Biblioteke rade u neadekvatnim i "privremenim" prostorijama, jedva dovoljnim za smještaj spašenog fonda. I pored raznih nedaca (neriješenog pravnog i financijskog statusa) fond Biblioteke se obogacuje, obnavlja, a oštecene stare i rijetke knjige se restauriraju.

Obnova Vijecnice, izvjesno je, trajat ce još neko vrijeme, a izgledi da se NUBBiH u punom kapacitetu vrati u ovo zdanje sve su manji, isticu iz ove institucije i naglašavaju da trenutno ne postoje ni naznake da ce za Biblioteku biti izgradena nova namjenska zgrada, po europskim standardima.

Gradska vijecnica nalazi se nedaleko od Bašcaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austrougarskog razdoblja graden u pseudo-maurskom stilu. Objekt je službeno predan na upotrebu 1896., za vrijeme SFR Jugoslavije imao je funkciju Gradske biblioteke.

Tijekom srpske opsade Sarajeva od 1992. do 1995. Vijecnica je bila više puta granatirana, a, po nekim izvorima, u direktnom granatiranju koristile su se i fosforne bombe koje imaju veliku temperaturu gorenja pri eksploziji.

Pocetna faza rekonstrukcije je u tijeku, završena je tek ogranicena rekonstrukcija unutrašnjosti gdje su samo pojedini detalji restaurirani, a daljnje faze rekonstrukcije nisu poznate.


Podijeli: Facebook Twiter