Dan kad je ubijen John Lennon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnji dan prije punih trideset godina, negdje oko 17 sati, John Lennon, živuca legenda Beatlesa i jedan od najcjenjenijih glazbenika na svijetu potpisivao je u New Yorku, u društvu svoje supruge Yoko Ono, odlican povratnicki album Double Fantasy.

U gužvi koju su stvorili mnogobrojni ljubitelji djela ovoga britanskog kantautora, ni sam Lennon vjerojatno nije uocio trenutak kad je na poledinu svoga novog albuma stavio potpis pomalo neuglednom krupnijem muškarcu koji je frizurom i naocalama oponašao svoga uzora.

Nepunih sedam sati kasnije, u 22.30, suludi Marc Chapman ispred zgrade u kojoj su Lennonovi živjeli, prici ce na plocniku s leda Lennonu i Yoko, zazvati Lennona te prije no što se ovaj okrene, pocet ce pucati, ispalivši u njega cetiri hica. Lennon ce posljednjim snagama utrcati u predvorje zgrade i tu izgubiti svijest, a policijski automobil tren kasnije prevest ce ga u besvjesnom stanju u bolnicu Roosevelt gdje ce lijecnici u 23.30, zbog prevelikog gubitka krvi, konstatirati smrt.



Tako je 8. prosinca 1980. zatvorena jedna od najsjajnijih stranica povijesti rock glazbe. Iz cijelog dotadašnjeg doprinosa Lennona suvremenoj pop i rock glazbi nedvojbeno je da je njegov udio u stvaranju pop kulture i angažiranog rock pogleda na svijet bio izniman, ravan onome koji su tih godina stvarali Bob Dylan, Jim Morisson, Janis Joplin, Bob Marley, Bruce Springsteen, Joe Strummer...

Ono što veže spomenute velikane (dalo bi ih se nanizati još) i što ih cini nezaobilaznim kamenom medašem u svakom iole ozbiljnijem pregledu rock glazbe, cinjenica je da su, za razliku od goleme vecine današnjih instant zvjezdica, živjeli za glazbu i ideale, a ne za novac. Istina, cinici ce reci da im je baš to bio najbolji put do golemog novca koji su zaradili, ali bez obzira na tocnost primjedbe, nedvojbeno je da je to uvijek znatno teži put.

A od svih spomenutih upravo je Lennon bio najveci idealist, covjek koji je živio rock and roll i do srži ostajao vjeran idealistickom "peace and love" stavu, boreci se za pozitivne vrijednosti ne samo svojim sjajnim pjesmama, vec i kontroverznim i skandaloznim nastupima kojima je cilj upravo bio skrenuti pažnju javnosti na nepravde i probleme.

Klasican primjer takvog odnosa bilo je snimanje pjesme «Give Peace A Chance» koju su Yoko i Lennon snimali u montrealskom hotelu «La Reine Elizabeth» punih sedam dana, a pažnju javnosti privlacili su tako što su cesto šetali goli, što je bio itekakav mamac za sve najjace TV i novinarske kuce. Cijelu su situaciju Lennon i Yoko koristili da bi u što vecoj mjeri širili ideje mira i kritizirali one koji su u Africi i Aziji vodili brojne ratove - samo zbog novca.



Na tragu te borbe protiv visoke politike koja ratove vodi radi basnoslovne zarade bio je i cuveni Lennonov prosvjedni cin vracanja plemicke titule engleskoj kraljici, nakon što je vidio kako se britanska politika slaže s americkom dominacijom i politikom rata u siromašnim zemljama tadašnjeg Treceg svijeta.



Svojim se stihovima i postupcima Lennon borio za bolji i pošteniji svijet, a zbog svog ugleda i karizme mnogi su ga, kao i druge rock junake tih godina, slijedili. Stoga nije besmisleno pitanje što bi bilo da je Lennon preživio. Bi li se utopio u moru nadolazece konfekcijske pop industrije, koja je zvijezdama ucinila Madonnu i Michaela Jacksona, osobe koje rock umjetnicima nisu ni do koljena ni po cemu, osim po zaradi.

Bi li uopce netko slušao tog smušenog cvikeraša koji lupeta o cvijecu, ljubavi, miru i svijetu bez granica. Bi li danas Lennon bio casna rock starina poput briljantnog Springstena, neumornih Stonesa, neuništivog Dylana, karizmaticnog Cohena... ili bi, razocaran svime jer je svijet današnjice daleko od ideala flower power generacije, bacio «gitaru u trnje». (Marinko KRMPOTIC)

Dokumentarac o Lennonovu ubojstvu

Lijecnik koji je pokušao oživjeti Johna Lennona nakon što ga je ustrijelio poremeceni fan, nakon trideset godina ispricao je za novi dokumentarac kako je masirao srce bivšeg beatlea u ruci da bi ga potaknuo da ponovo kuca.

Dramaticna prica dr. Stevena Lynna o noci Lennonove smrti 8. prosinca 1980. godine dio je neobicnog dokumentarca u kojemu ce se moci cuti i ubojica Mark Chapman kako tvrdi da je konacno pobijedio demone koji su ga natjerali da puca u Lennona. Dokumentarac «Losing Lennon: Countdown to Murder», emitiran je na CNN-u u povodu 30. obljetnice Lennonove smrti, a prikazuje Chapmanove mentalne borbe prije ubojstva te daje novi uvid u dogadaj putem izjava središnjih osoba iz Lennovog života, ali i smrti.


Podijeli: Facebook Twiter