Dan kad je kiša padala naopako

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenje izložbe "Dan kad je kiša padala naopako" akademika Borisa Bucana, znacajnog zagrebackog slikara, upriliceno je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u staroj tiskari. Obracajuci se nazocnima u ime domacina, povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner ukratko se osvrnula na izložbe koje su do sada održane u ovome prostoru, a zatim je kustos izložbe Mladen Lucic kazivao ponešto o autorovim radovima.

Rijec je o slikama iz novog ciklusa, koje na neki nacin sažimaju autorova prethodna iskustva i zanimacije, a, kako istice Lucic "ne mislim da je autor podvukao crtu i napravio izvjesni résumé, sažetak svoga dosadašnjeg umjetnickog djelovanja, vec jednostavno prepoznajem, što je svakako subjektivna impresija, neke ranije autorove radove izvedene u novom kontekstu, a najcešce i u drugom mediju. Ima neceg plakatnog u Bucanovim slikama, što se prije svega odnosi na autorovo inzistiranje stavljanja naslova slike na platno, odnosno pozicioniranje teksta u slikarsku kompoziciju".





I zaista, njegove se slike svidaju publici, dopada im se upravo ta složenost kompozicije koja je jaka s vizualnog gledišta, ali ne samo na taj estetski nacin vec i kao poruka koju prenosi.

Lucic je napomenuo da su Bucanova platna odraz njegove široke naobrazbe i znatiželjna duha koji gotovo nikad ne miruje, vec pomno sagledava predmetni svijet oko sebe, povezujuci trenutacni vizualni podražaj s osobnim iskustvom i metafizickim transformacijama stvarnosti. Autor je itekako suvremen u svome stvaralaštvu.

Roden je 1947. godine u Zagrebu, gdje je 1972. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Bucan je do danas održao više od 70 samostalnih izložbi te sudjelovao na više od 160 kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Njegova djela danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama.


Podijeli: Facebook Twiter