Dan je sjecanja na Vukovar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu ce se u Vukovarskoj ulici, u organizaciji pulske Hvidre, svecanim mimohodom i paljenjem svijeca obilježiti Dan sjecanja na žrtve Vukovara 1991. godine. Cetvrtu godinu za redom, pod geslom "I u mom gradu svijetli Vukovar", upalit ce se 260 svijeca u znak sjecanja na ranjenike ubijene na Ovcari. Preostale svijece, od ukupno 750, upalit ce se za sve one koje su agresori prije 18 godina u kolonama izvodili iz grada heroja na stratišta.

Vukovarska ulica bit ce danas od 17 do 19 sati zatvorena za promet. Paljenje svijeca pocet ce u 17 sati, a svecani mimohod duž cijele ulice sat kasnije. Ovoj se akciji mogu pridružiti svi koji to žele. Usto, gradani se paljenjem svijeca na prozorima vec niz godina prisjecaju žrtava stravicnih vukovarskih dana.

Dana 18. studenog 1991. završila je 87-dnevna borba izmedu pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi te malog kontingenta vukovarskih branitelja. Napad je zapoceo 25. kolovoza, a tri mjeseca kasnije slomljena je obrana grada. Grad je branilo oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a koji su tijekom obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu HV-a.



Ukupan broj srpskih snaga koje su napadale Vukovar procjenjuje se na oko 80.000. Broj stalno angažiranih vojnika bio je oko 30,000, napadalo se sa 1.600 tenkova i oko 2.000 komada topništva. JNA je uposlila ukupno 11 brigada operativne vojske, od cega devet oklopno-mehaniziranih, a pomoc su pružale postrojbe Teritorijalne obrane Srbije i pobunjenih hrvatskih Srba te paravojne dragovoljacke postrojbe.

Nakon pada Vukovara poceo je niz ratnih zlocina, od kojih su neki (nedovoljno snažno) kažnjeni i na medunarodnim sudovima. Po podacima vukovarske Opce bolnice, tijekom agresije na Vukovar stradale su 1.624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada stradalo njih 905, a medu njima i 12-ero djece. Ranjeno je 219 osoba medu kojima je bilo i 30 djece.

U koncentracijske logore odvedeno je 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja, medu kojima je bilo i civila, a iz grada je prognano 22.000 Hrvata i stanovnika neke druge nesrpske nacionalnosti. Slike dugih kolona Vukovaraca kako napuštaju svoj pali grad dugo su vremena ostale jedno od najtužnijih sjecanja rata.


Podijeli: Facebook Twiter