Dan je poezije, prolistajte koju zbirku!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Medunarodnog dana poezije, koji se obilježava u srijedu, Gradska knjižnica i citaonica Pula poziva sve svoje clanove da posude bilo koju zbirku poezije, neovisno o broju vec posudenih knjiga. Mogucnost dodatne posudbe pjesnickih zbirki clanovi ce moci iskoristiti do subote 24. ožujka.

Medunarodni dan poezije, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, obilježava se svakog 21. ožujka od 1999. godine.

"Poezija nije samo stvar cudenja i udivljenja pred prirodom, nego i voljenja, ljubavi, draganja. Poezija je spoznajan cin... Poezija ima eticni i religiozni ucinak jedne medicine za dušu", zapisao je svojedobno veliki Tin Ujevic.

Najcešce se smatra da je poezija karakterizirana stihom, premda ponekad zbunjuju razlike izmedu drugih stihovanih vrsta, u kojima su prisutni drukciji književno-umjetnicki i stilski postupci.

Dr. Milivoj Solar veli da se "poezija uglavnom odreduje kao poseban nacin služenja rijecima, koje se nacelno rabe poput zasebnih predmeta, uzimajuci u obzir njihov zvuk i tijelo te široke mogucnosti znacenja".

"Poezija je starija od proze, to je organizam, odnosno bice koje nas odbije ili privuce. Poezija se ne sastoji samo u pojmu, u poruci i u rijeci, to je i svaki tekst koji podražava i podržava osjecaje", napisao je Tolstoj.

Vlatko Pavletic u knjizi "Kako razumjeti poeziju" piše da je jezik poezije "cesto daleko od logicke jasnoce, ali sugestivnim slikama pruža užitak jedva neznatno pomucen saznanjem da nam smisao pjesme ostaje nedokuciv".
Prema Schopenhaueru, vrhunska poezija "ne izražava pojave, vec bit pojava". (V. BEGIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter