Dan i noc Bijele ceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vidno šokiran i uznemiren viješcu o nesreci koja je na putu za Labin zadesila Eugena Kokota, autora ovogodišnje, cetrnaeste dionice Bijele ceste, kojemu je pozlilo u vožnji i hitno je iz labinskoga Doma zdravlja upucen na Odjel neurologije u pulskoj opcoj bolnici, predsjednik Strucnog savjeta Mediteranskoga kiparskog simpozija Josip Diminic kracim se govorom obratio okupljenima na zatvaranju 37. simpozija na Dubrovi kraj Labina.

Uz tradicionalne zvuke sopele sviraca kršanskog KUD-a "Ivan Fonovic Zlatela" i sumorne kulise maglovita i vlažnog jesenskoga dana zatvoren je neuobicajeno dug simpozij, svecano otvoren drugoga dana sparnog kolovoza, kada je i predstavljen odlican projekt akademskog slikara i profesora zagrebacke Akademije likovnih umjetnosti koji se, kao treci Labinjan, nakon pokojnog Quintina Bassanija i Zdravka Milica, trajno nastanjuje u Parku skulptura.

Najnovijih dvadeset i pet metara danas vec svjetski poznate Ceste Kokot je nazvao "Dan i noc Bijele ceste", a rijec je o iznimnoj simbiozi slikarskog opusa i sintezi njegove posvete istarskoj zemlji, kako je to u pratecem katalogu definirala Gorka Ostojic Cvajner, zamjenica predsjednika MKS-a.

Iskoristivši smjer pružanja ceste od istoka prema zapadu, autor je u kamenu ispricao pricu o jednom danu Ceste koja, obasjana toplim zrakama sunca ili misticnom srebrenom koprenom Mjeseca, uvijek i iznova nudi drugaciji i neponovljiv doživljaj. Covjek je u ovom sustavu tek dalek, ali privilegiran promatrac, s privilegijom vidjeti i materijalizirane dnevne mijene na jedinstvenoj i neponovljivoj Bijeloj cesti.

- Ovaj park nije jedini ovakav na svijetu, ali poseban je upravo zbog ove ceste, a to cemo iskoristiti kao jedan od elemenata buduceg brendiranja Labina, istaknuo je zamjenik labinskog gradonacelnika Zoran Rajkovic, koji je simpozij proglasio zatvorenim, a okupljeni su pljeskom upucenim Eugenu Kokotu poželjeli umjetniku što skoriji oporavak.


Podijeli: Facebook Twiter