Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Dan hrvatskih knjižnica, koji se u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva (HKD) obilježava svake godine 11. studenoga, okupit će pod sloganima "Knjižnice probijaju sve granice, osim proračunskih" i "Neprofitno, a isplati se? Knjižnica!" sva regionalna knjižničarska društva, članove HKD-a te niz hrvatskih knjižnica.

Ove godine u sklopu obilježavanja prvi će put biti dodijeljeno priznanje "Knjižnica godine" za doprinos u poticanju kreativnosti, inovativnosti i unaprjeđivanju kvalitete rada. Ovogodišnjim dobitnikom proglašena je Gradska knjižnica Zadar, domaćin središnje proslave.

Dan hrvatskih knjižnica prigoda je da se javnosti predstavi njihov rad, ukaže na vrijednost koju knjižnice predstavljaju društvu u cjelini, ali i da se upozori na probleme s kojima se svakodnevno susreću, ističu iz HKD-a.

Obilježavanjem Dana hrvatskih knjižnica usmjerava se pozornost struke, ali i pozornost ustanova, politike i šire javnosti, kako na povijesnu, nacionalnu i baštinsku tako i na trajnu informacijsku, obrazovnu i kulturnu ulogu i značaj knjižnica u hrvatskom društvu.

Raznolike programe u povodu obilježavanja toga dana pripremilo je 40 gradskih knjižnica, čitaonica, centara za kulturu te sveučilišnih, pučkih i nacionalnih knjižnica i čitaonica iz čitave Hrvatske, a neke od njih tom će prilikom svoja vrata svim zainteresiranim građanima otvoriti na nekoliko sati.

Građani Zagreba pozvani su u Gradsku knjižnicu da saznaju zašto gradu treba novu zgrada knjižnice, a usput će moći prelistati nedjeljne novine, besplatno upisati prvašiće, vratiti ili posuditi knjigu, CD ili DVD .

Knjižnica Bogdana Ogrizovića organizirala je nedjeljni talk show "Kava i kolači" Ivice Prtenjače, a na nekoliko sati bit će otvorena i Knjižnica Vladimira Nazora, kao i cijela trešnjevačka mreža knjižnica.

U Rijeci će se u obilježavanje uključiti Gradska knjižnica, čiji će ogranak Zamet biti otvoren, te Sveučilišna knjižnica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter