Dan HRM-a: Brojni Puljani razgledavali ratne brodove

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Popodnevnim razgledavanjem brodova danas je u Puli započela proslava Dan Hrvatske ratne mornarice i 22. obljetnice njezinog osnutka. Odaziv je bio velik, pogotovo obitelji s djecom. Nekoliko stotina građana je u prvih sat vremena razgledavanja posjetilo šest brodova privezanih na Riječkom gatu.

Bile su privezane četiri flotile: desantni brod minopolagač "Cetina", lovac mina "Korčula" i dvije raketne topovnjače "Dubrovnik" i "Kralj Dmitar Zvonimir". Tu su bila i dva broda obalne straže: "Faust Vrančić" i "Andrija Mohorovičić".

Na brodu "Cetina" primio nas je zapovjednik Kristoforo Bedrina, koji je rekao da su na raspolaganju građanima koji se žele upoznati s tehnikom, naoružanjem i općenito brodovima. Marinko Majić, zapovjednik "Dubrovnika", kazao nam je da će prezentirati sposobnosti brodova Puljanima i njihovim gostima.

Građani s kojima smo razgovarali hvalili su što je ove godine izabrana Pula za središnju proslavu Dan Hrvatske ratne mornarice. Rekli su nam da im se sviđaju brodovi i hvalili ljubaznost muških i ženskih članova posade. Brodovi će se moći razgledati i sutra od 14 do 18 sati.

Obilježavanje Dana HRM-a nastavlja se u večernjim satima svetom misom u crkvi Gospe od Mora u Puli te svečanim koncertom Orkestra HRM-a i klape "Sveti Juraj" na Riječkom gatu.

Sutra ujutro planirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu kod centralnog križa na Gradskom groblju u Puli. Očekuje se i dolazak predsjednika Ive Josipovića. Nakon toga predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga nazočit će svečanom postrojavanju postrojbi zakazanoj za 10.30 sati na Riječkom gatu te se očekuje njegovo obraćenje prisutnima.

U 11.45 sati otvara se izložba "Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-Ugarske Monarhije" u Domu hrvatskih branitelja u Puli. U večernjim satima održat će se Mornarički bal. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter