Dan hitne službe: Previše nehitnih pacijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Varaždinu je u subotu održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe u Hrvatskoj, a pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić tom je prigodom kazao kako je cilj ministarstva da hitna pomoć kvalitetno skrbi o onima kojima je to neophodno, odnosno da se smanji broj tzv. nehitnih pacijenata.

Vježbe i edukacije organizirane su za građane na četiri lokacije u Varaždinu, a na onoj na Trgu Miljenka Stančića o pružanju pomoći automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD) bili su pomoćnik ministra Kovačić, varaždinski župan Predrag Štromar, saborski zastupnici i djelatnici 19 zavoda za hitnu medicinu.

"Što se tiče reforme hitne medicinske službe, cilj je ministarstva da se hitna medicinska pomoć pruža uistinu na kvalitetan način onima kojima je to neophodno. U 75 do 80 posto slučajeva nisu hitni. Cilj mjera je da budemo efikasniji, da vrijeme pružanja usluge skratimo maksimalno moguće i pružimo pomoć pacijentima koji su zaista vitalno ugroženi", izjavio je Kovačić. Dodao je da je upravo vježba prikazana uz obilježavanje Dana hitne medicine dobra prilika da se ljude osvijesti da i sami mogu pružiti mjere pomoći koje su bitne u 'startu', a da struka završi posao i da pacijent bude reanimiran.

Kovačić je najavio da bi u lipnju trebala početi praktična provedba paketa reformskih mjera koje je usvojila Vlada. Za kritike na predstavljene reforme, posebno zbog smanjenja timova hitne medicinske pomoći, rekao je kako timovi nisu ukinuti, već je promijenjena njihova teritorijalna struktura. (H)


Podijeli: Facebook Twiter