Dan Guinnessovih rekorda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko žena stane u mini? Od danas Guinnessov rekord u toj "kategoriji" iznosi - dvadeset i osam. Prethodni rekord koji je iznosio 27 srušile su mlade zaljubljenice u vježbanje koje su se u blizini londonskog Tower Bridgea uz puno smijanja i guranja utrpale u maleni auto i tako postale jednima od "slavljenika" osmog Dana Guinnessovih svjetskih rekorda.

- Mislim da je temeljna ljudska potreba postavljati izazove i tjerati se na njihovo izvršavanje. Ono što nas razlikuje od životinja je činjenica da mi radimo stvari koje su zabavne. Bitno je zabaviti se i skupiti novce za humanitarne svrhe, izjavio je Craig Glenday, urednik Guinnessovih svjetskih rekorda.

U rušenje Guinnessovih rekorda uključili su se ljudi sa svih strana svijeta. U Indiji je tako više od 2.500 žena srušilo rekord u plesanju tradicionalnog plesa kaikottikalija, dok je Manjit Singh, "iron man" iz engleskog Leicestera, očnim dupljama podignuo 24 kilograma. Grupa Talijana s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu škole u Modeni izradila je najveću čokoladnu kovanicu. Težina joj iznosi 658 kilograma, u promjeru ima 196 centimetara, a debljina joj je 17 centimetara. U SAD-u je pak 420 tisuća američkih učenika bilo uključeno u simultano izrađivanje piramida od plastičnih čašica.

- Možda zvuči malo blesavo, ali time se poboljšava motorika kod djece i koordinacija ruku i očiju. Nadamo se da će s 420 tisuća sudionika to postati najvećim događajem svih Dana Guinnessovih svjetskih rekorda ikad, dodao je Glenday.

U rušenju svjetskih rekorda dan je proveo i 30-godišnji Japanac Kenichi Ito, poznatiji kao najbrži čovjek u trčanju na četiri noge. Vještinu trčanja na sve četiri, u stilu afričkih patas majmuna, Ito je usavršavao punih devet godina, a danas je u Tokiju pokazao da mu u naučenom nema konkurencije. Sto metara pretrčao je za 17 sekundi i 47 stotinki, nakon čega mu je uručen certifikat koji potvrđuje da je postao novim svjetskim rekorderom u toj disciplini. (Ivana KOCIJAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter