Dan grada Umaga: U sedam godina postali primjer

Dan grada Umaga (T. G.)
Dan grada Umaga (T. G.)

Povodom Dana grada Umaga, koji se slavi 6. svibnja, u umaškoj se kino dvorani održala svećana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio njezin predsjednik, Milan Vukšić.

Nakon zbora Talijanske osnovne škole ''Galileo Galilei'' i otpjevanih himni te pozdravnih govora, prikazana je projekcija filma grada Umaga. Prezentacijski su bila prikazana kapitalna ulaganja u protekloj godini i planovi za budućnost, a sve to popraćeno klavirskim izvedbama Davora Kovačevića.

Svoje su umjeće u ''intermezzu'' pokazale i polaznice Baletne škole ''Carlotta Grisi'', te polaznici Karate kluba ''Shotokan'', nakon čega su zanimljivom i nesvakidašnjom točkom dokazali da se može spojiti nespojivo, balet i karate.

Gradonačelnik Vili Bassanese je istaknuo kako je Umag prije 71 godinu doživio svoje oslobođenje od fašizma, pa su prisutni u dvorani minutom šutnje odali počast žrtvama NOR-a i Domovinskog rata. Ujedno je gradonačelnik iskoristio priliku te pozdravio i čestitao rođendan svim prisutnima rođenim 6. svibnja.

-Dani grada Umaga u nama bude osjećaj zahvalnosti, odgovornosti i obaveza prema svim našim sugrađanima koji su odabrali Umag za svoje mjesto življenja. Danas slavimo slobodu, dostignuće antifašizma koje je utkano u našu svakodnevnicu, u naš grad, te u naš odnos prema građanima. Mi zaista radimo sve kako bismo sačuvali sve one vrijednosti kojima pripadamo, koje su naša kultura, zadaća i obaveza, koje koristimo kao putokaz i promičemo u svakodnevnom životu, jer jedino tako možemo čuvati budućnost. Prije svega, moramo skrbiti o našim građanima, imati osjećaj za odgovornost prema zajednici, graditi harmoniju življenja, a istovremeno njegovati sklad suživota, multietičnosti, čuvati i brinuti o svojim korjenima, pripadnosti, tradiciji i identitetu, što mi zaista činimo svakodnevno, rekao je Bassanese.

Gradonačenik nije krio ponos i zadovoljstvo kada su u pitanju postignuti uspjesi, posebice kada su isti rezultat velikog rada i truda.

-Svojim znanjem, radom i djelima nakon sedam godina postigli smo da smo grad primjer u odgovornom upravljanju zajednicom. Prije svega se to odnosi na upravljanje imovinom grada, odgovornosti prema javnom dobru i zajednici, na stvaranje uvjeta za razvoj, međugeneracijsku solidarnost, održivi razvoj, socijalnu osjetljivost, te brigu o djeci i umirovljenicima, rekao je Bassanese.

Čestitke povodom Dana grada uputio je i istarski župan, Valter Flego.

-Umag ima strategiju, Umag se razvija, a taj je razvoj mjerljiv. Mjerljiv  u brojkama, projektima, manifestacijama, investicijama, BDP-u i stopi nezaposlenosti. Umag je sastavni dio naše županije i zato je meni kao županu izuzetno drago i veseli me svaki njegov uspjeh. Treba reći da sve što se ovdje radi, radi se poštujući naše temeljne vrijednosti, antifašizam, multikulturalnost, multietičnost, rodnu i vjersku ravnopravnost, sve ono što je danas važnije nego ikada, kaže Flego.

Najsvečaniji je trenutak večeri bio onaj kada su umaškim laureatima dodijeljene nagrade. Tako je nagradu za životno djelo dobio Valentin Jakac koji se za života istaknuo kao ugledni privrednik i dužnosnik. Godišnje su nagrade Gradskog vijeća zasluženo pripale Jovanki Popović Glavičić, Vlatku Možaru, Nevenu Ušumoviću i restoranu ''Badi''. Gradonačelnik je nagradio i Športsko ribolovno društvo ''Umag'' koje djeluje već 60 godina, nogometne klubove  ''Savudrija-Salvore'' i ''Galeb Juricani'', umaške mažoretknje, te restoran ''Pergola'' iz Savudrije.

Neven Ušumović, profesor filozofije, diplomirani komparatist književnosti, hungarolog, diplomirani knjižničar, te ravnatelj Gradske knjižnice Umag , zahvalio se u ime svih nagrađenih.

-Iskreno zahvaljujem u svoje osobno ime i u ime svih nagrađenih. Velika mi je čast što se nalazim u društvu osoba koje svojim djelovanjem nadilaze partikularne interese i čiji rad usmjerava ideja dobrobiti  i razvitka našeg  grada. Takvo djelovanje ne bi bilo učinkovito da i sami nismo tek predstavnici stvaralačkog zalaganja timova koji pružaju potporu i nadahnuće, a takav je tim u mom slučaju radni kolektiv Gradske knjižnice Umag. Kvaliteta i svestranost poslovanja GKU-a najbolje pokazuje koliku važnost za lokalnu zajednicu ima složan i inventivan timski rad. Nadamo se da će u godinama koje su pred nama ovakvo i slično priznanje dobiti i oni naši sugrađani koji tiho i nesebično, s puno nadahnuća, a  zajedno sa svima nama grade budućnost našeg grada, veli Ušumović.

Nakon završetka svečane sjednice Gradskog vijeća, u parku Pučkog otvorenog učilišta ''Ante Babić'' održao se prigodni kulturno-umjetnički program u organizaciji Grada Umaga i nacionalnih manjina. (T. GRGIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter