Dan gorkog sjecanja u Americi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ako rat želite, rat cete i dobiti'', rekao je nekoliko trenutaka nakon pada Blizanaca tadašnji americki predsjednik George W. Bush. Kobnog jutra 11. rujna 2001. godine krvavi teroristicki napad al-Kaide odnio je više od 3.000 života nevinih ljudi. Padom WTC-a i napadom na Pentagon na trenutak je srušen i americki ponos.

Bush je ostvario svoje obecanje i krenuo u rat protiv terorista, cime se broj žrtava uvelike povecao, na što ce pojedini reci kako je to 'mala' žrtva za ostvarenje velikog cilja – svjetskog mira, dok su se na drugoj 'fronti' promatraca pocele razvijati teorije kako je al-Kaida, na celu s Osamom bin Ladenom, samo opravdanje za osvajanje teritorija bogatog naftom.





Administracija Georgea W. Busha inzistirala je na tome da se napad na ponos SAD-a ne smije zaboraviti, te da se rat protiv terorizma po svaku cijenu mora nastaviti. Isticanjem svakodnevne borbe za mir, ulijevali su nemir u gradane SAD-a, koji su se na kraju pobunili protiv takve politike i prosvjedima porucili da im je dosta.

Dolaskom Baracka Obame došlo je i vrijeme promjena. Cijeli svijet je prvog tamnoputog americkog predsjednika docekao ispruženih ruku, s ocima punim nade da ce biti bolje, da se zaista dogada nešto drugacije.

Medutim, financijska kriza dotukla je mnoge i crne prognoze mjesecima su ispunjavale medijski prostor. Kada se sagleda cjelokupna situacija, administracija Baracka Obame nije ucinila ocekivano, što je razultiralo drasticnim padom podrške novom americkom predsjedniku.


Novi video napada na WTC


Novo neslaganje brojnih Amerikanaca s Obaminom politikom izazvala je i promjena u nacinu obilježavana dana teroristickog napada na SAD. Tako se ove godine gradane, umjesto na tradicionalna okupljanja na komemoracijama, poziva na zajednicke akcije cišcenja okoliša i sadnju drveca, što je zgrozilo obitelji stradalih, koje smatraju da se tako samo smanjuje važnost toga dana.

Mnogi tvrde da je još prerano za takvu politiku, te se osma obljetnica još uvijek nece pretvoriti u dan aktivizma. Stanovnici New Yorka cetiri puta ce minutom šutnje obilježiti dan napada – po jednom za avione koji su udarili u tornjeve Svjetskog trgovackog centra i po jednom za pad svakog tornja.

Tradicija ce se nastaviti i na ostalim mjestima stradavanja, a najavljen je i govor Baracka Obame o važnosti spomenutog dana.

Gotovo kao naruceno, svake godine uci obljetnice pojavljuju se i novi videozapisi teroristickih napada, pa je tako i ove godine objavljena nova, dosad nevidena snimka udara drugog aviona u jedan od Blizanaca. Treba spomenuti i da se 9/11 bilježi kao dan koji je do sada dokumentiran s najviše digitalnog materijala.

Gradani ce se prisjetiti i heroja proizašlih iz ruševina tornjeva Svjetskog trgovackog centra, a to su vatrogasci i policajci, koji su danima nakon tragedije neumorno pretraživali ostatke u potrazi za preživjelima, pritom gubeci i vlastite živote.

Prisjetit ce se i cinjenice da ti isti heroji umiru i dan danas od posljedica udisanja otrovne sive prašine. Brojni clanovi spasilackih ekipa imaju zdravstvenih poteškoca nakon rada medu ruševinama, pa je tako i specificni kašalj u lijecnickim krugovima nazvan prema WTC-u.

Unatoc brojnim promjenama, u osam godina od napada na ponos SAD-a, taj tragicni dan ostat ce još dugo godina urezan u sjecanju Amerikanaca, dok ce se u stranicama povijesti voditi kao dan koji je obilježio pocetak 21. stoljeca.


Podijeli: Facebook Twiter