Dan gnjeva u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europljani će danas masovno prosvjedovati protiv strogih mjera štednje kojima njihove vlade traže izlaz iz krize. Opći štrajk sazvan je u Španjolskoj i Portugalu, a manji prosvjedi održat će se i u drugim državama.

U Španjolskoj, četvrtom gospodarstvu eurozone, to će biti drugi opći štrajk u zadnjih godinu dana, nakon onog 29. ožujka. S radom će prestati i Portugalci, a prosvjedovat će se i u Italiji i Grčkoj te u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Poljskoj. Za razliku od ostatka Europe, u Hrvatskoj nije bilo takvih inicijativa.

- Za sada, ljudi na jugu Europe ponajviše pate zbog krize koju nisu izazvali. No, posljedice će se zasigurno osjetiti u ostatku Europe, upozorila je njemačka konfederacija sindikata DGB.

U Španjolskoj su veliki sindikati pozvali na prosvjed potkraj dana u Madridu, a odvojeni prosvjed najavio je i Pokret ogorčenih (Los Indignados), svjedok raširenog očaja zbog sve većeg siromaštva, učestalih deložacija i milijardi eura pomoći bankama.

Njihova meta će ponovo biti donji dom parlamenta, ispred kojeg namjeravaju provesti noć sa srijede na četvrtak. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter