Dan europske baštine: Kultura i povijest na otoku

"Kupačica" slovenskog umjetnika Borisa Kalina iz 1954. godine
"Kupačica" slovenskog umjetnika Borisa Kalina iz 1954. godine

Otočje Brijuni, posebice otok Veli Brijun asocira nas na vile, političare, sastanke državnog vrha, kao i na neopisiv mir, ljepotu prirode, safari, papigu Koki, izlete. Većina onih koja je obišla taj otok nije se posebno osvrnula na umjetnička djela koja tu postoje - od onih antičkih do recentnih. Skulpture se nalaze na raznim lokacijama na otoku, i one potječu iz isto tako raznih epoha.

U povodu Dana europske baštine u utorak je bilo organizirano dvosatno razgledavanje desetka skulptura Nacionalnog parka Brijuni, a tom su prigodom sudionici imali mogućnost upoznati i manje poznate lokacije te uvidjeti da tu postoje razna umjetnička djela koja su kreirali autori iz različitih europskih zemalja. Ujedno, čule su se priče o raznim povijesnim razdobljima iz kojih skulpture potječu.

Izlet je počeo istočnom obalom uz golf teren do Safari parka, pored stare masline te natrag do centra otoka, odnosno obale i hotela, u čijoj se blizini nalazi najveći broj skulptura.

Treba svakako napomenuti da su skulpture savršeno "ukomponirane" u samo prirodno okruženje otoka te da su one, kako su objasnile djelatnice stručne službe Lena Puhar O'Grady i Snežana Smolić, "izraz različitih povijesnih i stilskih razdoblja".

S ciljem popularizacije geološko-paleontološke baštine na lokalitetu Vrbanj, na sjevernom dijelu otoka, postavljena je rekonstrukcija dinosaura da bi posjetiteljima dočarala prirodnu veličinu i vrstu koja je na Brijunima ostavila svoje tragove.

U doba kada je vlasnik otočja bio poduzetni industrijalac Paul Kupelwieser, postavljene su dvije skulpture istog autora, Austrijanca Caspara Clemensa Zumbuscha. Jedna je skulptura posvećena radu, a druga se zove "Caritas" ili "Majčina ljubav", ili pak još "Majka s djecom".

U istom razdoblju je iza hotela Neptun postavljena i skulptura Lede, koja prikazuje scenu iz grčke mitologije - Ledu i labuda. Skulptura je bila namijenjena dekoraciji nekadašnjeg zimskog bazena izgrađenog 1913. godine uz hotelski kompleks u glavnoj brijunskoj luci.

U glavnoj brijunskoj luci, sugestivno postavljena na stijenu, posjetitelje dočekuje brončana skulptura "Kupačica" slovenskog umjetnika Borisa Kalina iz 1954. godine, a iz istog razdoblja potječe i skulptura "Žene s mijehom" poznatog hrvatskog kipara Frane Kršinića. Postavljena je da bi na simboličan način obilježila mjesto pronalaska pitke vode na otoku.

Boris Kalin i njegov brat Zdravko kipari su koji su raznim svojim djelima prisutni na otoku.

U spomen na Josipa Broza Tita, a s namjerom da simbolizira ideju mira i slobode, poznati umjetnik Dušan Džamonja je 1984. godine otočju poklonio skulpturu od željeznih zavarenih lanaca nazvanu "Golub mira".

U prirodnoj veličini, ručno isklesan iz polistirola na brežuljku nadomak luci postavljen je spomenik Sonyju talijanske autorice Fabiole Faidiga, koji je prošle godine poklonjen nacionalnom parku.  (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter