Dan Europe: U DHB-u 1. festival multikulturalnosti

Festival su najavili Maura Čabran, Giuseppina Rajko i Valerio Drandić (M. ANGELINI)
Festival su najavili Maura Čabran, Giuseppina Rajko i Valerio Drandić (M. ANGELINI)

U povodu Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, Istarska županija u suradnji s Upravnim odjelom za talijansku nacionalu zajednicu i druge etničke skupine organizira prvi festival multikulturalnosti koji će se održati u četvrtak s početkom u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Najavili su to danas dožupanica Giuseppina Rajko i v.d. pročelnika Odjela za manjine Valerio Drandić istaknuvši da će se kroz razne programe i aktivnosti na festivalu predstaviti 20-ak udruga, zajednica i kulturnih društva s područja Istre.

Oni će, kazala je Rajko, kroz izložbe, pjesmu, ples i recitacije predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju i običaje. Rajko je pritom kazala da se na razini Upravnog odjela priprema projekt izgradnje jedinstvenog Centra za manjine koji bi se otvorio u Puli, a čija bi izgradnja bila financirana iz europskih fondova. Drandić je pojasnio da se radi o inicijativi kojom se planira sve manjinske zajednice na neki način objediniti na jednome mjestu, a u sklopu tog prostora održavali bi se razni kulturno-umjetnički i društveni sadržaji.

- Istra je kao regija uvijek bila uzor po suživotu i toleranciji, a na našem području živi ukupno deset manjina i talijanska zajednica. Ovim festivalom planiramo još više unaprijediti bogatstvo kultura i različite običaje, a plan je da se festival svake godine održava u nekom drugom mjestu u Istri, kazao je Drandić.

Nakon svečanog otvaranja festivala slijedi bogat program u sklopu kojeg će nastupiti razna kulturno-umjetnička društva. Sudjeluju KUD Bosna, Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond", Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske - Udruga za Istru, Nacionalna zajednica Bošnjaka, Makedonsko kulturno društvo "Sv. Kiril i Metodij", Srpsko kulturno društvo "Nikola Tesla", Udruga Roma Istre, Slovensko kulturno društvo Istra, Zajednica Crnogoraca, Klub Srba, Makedonski kulturni forum, Zajednica Srba u Istri i Zajednica Albanaca Istarske županije. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter