Dan buzetskih obrtnika u sjeni krize

Dobitnici priznanja za neprekidan rad u obrtništvu (G. Č. Š.)
Dobitnici priznanja za neprekidan rad u obrtništvu (G. Č. Š.)

- Stanje u obrtništvu izuzetno je teško, kao, uostalom, u cijelom gospodarstvu. Negativni trendovi traju od 2008. godine, a obrtnike muče nelikvidnost, nedostatak kapitala i visoka davanja, istaknula je predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić prilikom obilježavanju Dana obrtnika u Svetom Duhu, nadomak poslovne zone Mažinjica.

- Kao mikro poduzetnici s malim brojem zaposlenih po obrtu, najranjiviji smo, a teškom stanju doprinosi i nepovoljna poslovna klima te nepoticajan zakonodavni okvir. Primjerice, zakon o PDV-u, odredba prema kojoj obrtnici, obveznici poreza na dohodak, moraju od 1. siječnja iduće godine obračunavati PDV po izdanim računima za isporučena dobra i obavljene usluge, izuzetno će negativno utjecati na poslovanje obrtnika i izazvati nesagledivu štetu za cjelokupno obrtništvo, a time i za gospodarstvo, istaknula je Krbavčić.

Obrtnici su mikro i mali poduzetnici te su nužno vezani uz veće gospodarske subjekte. U takvom položaju ne mogu si dopustiti pozivanje na rokove plaćanja jer kao slabija strana često izgube kupca i poslovnog partnera. Propisani postupci prisilne naplate potraživanja za njih su preskupi i traju predugo, dodala je.

- Drastično se smanjio komorski doprinos što iznosi 23 kune čime je doveden u pitanje opstanak buzetskog udruženja. Smanjenje komorskog doprinosa dobra je vijest za obrtnike, ali ne i za udruženje. Sredstva koja su osnovni prihod za rad i sve aktivnosti neće biti dostatna za minimalno funkcioniranje, istaknula je Krbavčić.

Priznanja jubilarcima
Za 10 godina rada u obrtništvu priznanje su dobili; Goran Tadić, Života Simić i Morena Ivančić Perčić. Za 15 godina Deana Klarić, Mladen Krbavčić, Roberto Majer, Lorena Paladin i Alen Petohleb, a za 20 godina Igor Božić, Branko Buršić, Mile Cvijanović, Elio Fabijančić i Damir Prar. Za 25 godina Dragan Bašić i Igor Zgrablić, za 30 godina Milenko Bolterstein, Marino Ivančić, Franko Pavletić, Ivanka Šverko i Vili Vivoda, a za 35 godina Mario Bužan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter