Dan bez plaže i kupanja donio prometni i pješački kolaps

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Razgledavanje grada Pule i znamenitosti, pokoji izlet, šetnja, kava, kuglica sladoleda te eventualno komad pizze - bio je uobičajeni dnevni program aktivnosti mnogih turista u ponedjeljak. Rezultat toga bila je tek nesnosna gužva, što u cestovnom, što u pješačkom prometu. Od 11 sati, ceste oko centra grada bile su blokirane, na ulazima u grad stvorile su se kilometarske kolone, nije se moglo ni naprijed ni natrag, a ništa bolje nije bilo u pješačkim zonama.

Sladoled i pizza

Dan bez mora i sunčanja na plažama turisti su zamijenili odlaskom u grad, i jednom riječju izazvali potpuni kolaps koji je trajao gotovo cijeli dan. Kako provode dan kada nisu na moru, pokušali smo doznati šetnjom zajedno s njima po centru grada.

Kako su nam sami potvrdili, oblačan i kišovit dan odlučili su iskoristiti za razgledavanje Pule, njezinih znamenitosti te pojesti eventualno kuglicu sladoleda.

- Jako je velika gužva. Odsjeli smo na Verudeli, i jedva smo našli parking u gradu. Došli smo malo prošetati, posjetiti Arenu i Zlatna vrata jer danas se ne može na plažu, kaže nam jedan mlađi par iz Poljske kojeg smo uz tisuće drugih susreli na putu po Ulici Sergijevaca.

I zaista, koga god smo usput upitali odakle su i kako provode dan bez mora, gotovo su svi imali isti odgovor. Vidjelo se to i "golim okom" - opuštenih ruku, s noge na nogu, s kartama u ruci, pulski su turisti polako, bez žurbe obilazili Augustov hram, Dvojna vrata, Zlatna vrata, oni malo bolje informiraniji posjetili su i Agripininu kuću, no uobičajeno, najviše ih je bilo oko i u Areni.

Restorani uglavnom prazni

Međutim, iako su cijeli dan iskoristili za posjet gradu, ono što smo primijetili, jest da su restorani, barem u rano poslijepodne, bili uglavnom prazni. Kafići su doduše bili puni, a redovi su se stvarali i oko slastičarnica. No, ostalo, gotovo ništa. Čak ni obavijesti o sezonskim popustima nisu privlačili turiste jer u dućanima, koliko smo uspjeli primijetiti, nije bilo gužve. "Samo gledamo…", odgovor je koji dobivaju prodavačice u trgovinama, otkrila nam je jedna od njih, kazavši da bi moglo biti i bolje. No, nije sve tako crno. Turisti ipak nešto kupe, kakav prigodan suvenirčić, doznajemo da su kažuni ove godine apsolutni hit. O "plastičarijama" ne treba ni govoriti jer ručnika za more, torbi, šlapica za plažu i peraja nikad dosta.

Sve u svemu, rekordna sezona, kako je mnogi već nazivaju, osjeća se i u Puli jer ruku na srce, ovaj grad već dugo nije vidio ovakve gužve i ovoliki broj turista. (Nera SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter