Dan Barakera: Rekreativna utrka za male i velike

Dio Stoje poznat kao "Barake" oduvijek je bio radničko naselje
Dio Stoje poznat kao "Barake" oduvijek je bio radničko naselje

U povodu obilježavanja Dana Barakera i 70. obljetnice pogibije Marija Lussija, ove će se nedjelje u Puli na Stoji održati utrka za sve građane, trkače, rekreativce i šetače. Utrku organizira Udruga kineziologa Pula, a pokrovitelj je Mjesni odbor Stoja.

- Cilj nam je pokrenuti što veći broj građana da se trgnu iz "zimskog sna" i počnu stvarati zdrave navike već na početku godine. Ovo je prva ovakva utrka na ovom području, a start će biti na samom početku Ulice Mario Lussi. Nema nikakve startnine, niti kotizacije, dovoljno je samo ponijeti dobru volju i pojaviti se na spomenutom mjestu malo prije starta utrke u 10 sati, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Erik Lukšić iz pulske Udruge kineziologa.

Za 10 sati planiran je start utrke za predškolarce, nakon kojih će potrčati osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda, zatim školarci od petog do osmog razreda te na kraju stariji uzrasti koji neće biti podijeljeni u kategorije. Najmlađi će trčati isključivo duž Ulice Mario Lussi, dok će stariji trčati do samog ulaza na Muzil gdje će biti okretna točka, a zatim nazad. Dužina staze za odrasle je tri kilometara, a organizatori se nadaju da će se osim atletičara i rekreativaca ovoj inicijativi odazvati i mnogi drugi netrkači koji mogu slobodno prošetati trasom utrke i tako uveličati proslavu Dana Barakera.

- Prognoze za vikend su dobre, pa bi nam trebalo biti mirno i sunčano vrijeme. Ovo je prva ovakva utrka koju organiziramo, ali sa željom da postane memorijalna utrka koja će evocirati uspomene na događaj koji ne bismo smjeli zaboraviti, a to je stradanje Marija Lussija u događaju mnogim našim sugrađanima poznatom kao "3. januar". Smisao utrke nije nikakvo natjecanje i osvajanje medalja, jer toga neće niti biti, već rekreacija i stvaranje zdravih životnih navika. Na kraju će se svi sudionici moći zagrijati uz šalicu čaja i jabuke, istaknuo je Lukšić.

Da se podsjetimo, 3. siječnja ove godine navršilo se 70 godina od događaja kada su radnici Pule izašli pred tadašnji elektromlin "Sansa" na Vodnjanskoj cesti, odlučni da spriječe odvoženje strojeva u pulsku luku, odakle bi bili prevezeni u Italiju. U namjeri su uspjeli, tog dana strojevi nisu odvezeni, ali je tom prilikom u sukobu s policijom poginulo troje radnika, i to Mario Lussi i Antonio Salgari na poprištu sukoba, a Lino Mariani u bolnici od zadobivenih rana. Osim trojice poginulih ranjeno je još osam radnika među kojima i jedna žena. Bio je to početak 1947., još uvijek teško poslijeratno razdoblje, kada je u Puli, prema tadašnjim izvorima, bilo već preko 45.00 nezaposlenih. Pokretanje rekreativne utrke na dijelu grada među Puljanima poznatom kao "Barake" nije slučajno, budući da je u tom razdoblju, ali i kasnije, u tim zgradama živio veliki broj radnika. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter