Dan antifašističke borbe, otvoren Titov park


Povodom Dana antifašističke borbe, predstavnici Grada Pule, Istarske županije, udruga antifašističkih boraca i mnogobrojni uzvanici položili su danas vijence na spomen obilježja. Ove se godine ujedno obilježava i 70. obljetnica ustanka naroda Istre i odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom maticom zemljom i tim je povododanas svečano otvoren Titov park - memorijalni park istarskih narodnih heroja i antifašista na čelu s Josipom Brozom Titom.

Kratku povijest istarske i pulske antifašističke borbe te povijest osnivanja prvog partizanskog odreda pred mnogobrojnom publikom koja se okupila u Titovom parku iznio je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule Livio Blašković. - Što je više kleveta i laži, Tito nam je draži, zaključio je Blašković, obrativši se potom gradonačelniku Pule Borisu Miletiću poručivši mu da će ostati zabilježen u antifašističkoj povijesti kao gradonačelnik koji je omogućio realizaciju i otvaranje Titovog parka.

- Velik je ovo dan za nas u Istri i Puli, rekao je pak dožupan Miodrag Čerina, prisjetivši se riječi svoga oca koji mu je prenio vrijednosti antifašističke borbe, a koje on sada prenosi na svoju djecu i dalje. - Važno je da se ne zaboravi, da se ne ponovi, rekao je Čerina, dodajući da je mala Istra dala velike žrtve.

Veliko zadovoljstvo što u ime grada Pule može čestitati Dan antifašističke borbe i što može svečano otvoriti Titov park izrazio je zatim gradonačelnik Miletić. - U naš su grad utkane temeljne antifašističke vrijednosti. Bez slobode nema ni ničeg drugog i hvala svima koji su položili živote za to, rekao je.

Iznimnu čast što mu je prva dužnost otkako je izabran za predsjednika pulskog Gradskog vijeća bila svečanost otvaranja Titovog parka i obilježavanje Dana antifašističke borbe izrazio je i Robert Cvek, kazavši da je jako ponosan što je Pula dobila mjesto gdje se odaje počast istarskim herojima, na čelu s drugom Titom. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter