Damjanac: Protiv koncesionara koji ograđuju plaže

I plažu ispred bivših tvorničkih kompleksa uređuje Općina (Arhiva)
I plažu ispred bivših tvorničkih kompleksa uređuje Općina (Arhiva)

Ovlasti za davanje koncesije na pomorskom dobru na svom teritoriju zatražit će od Istarske županije Općina Fažana, složili su se vijećnici Općinskog vijeća na sjednici u srijedu. Bude li Županijska skupština na prijedlog župana i izglasala takvu odluku, to znači da će Općina moći sama određivati koji dijelovi obale idu u koncesiju i kome se dodjeljuju, na što do sada nije imala pravo

Pročelnik Ivan Orović objasnio je da takva mogućnost, da regionalna uprava povjeri jedinici lokalne samouprave ovakve ovlasti, postoji u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Trenutno, Općina može dodjeljivati isključivo koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti kojima se ne isključuje i ne ograničava opća uporaba pomorskog dobra.

Koncesija općini

Vijećnika Ivana Geršića (IDS) zanimalo je koji su to razlozi da Općina traži tako široke ovlasti od Županije.

- Ne želimo da sutra netko plažu ispred bivšeg Badela i tvornice stakla, koju mi uređujemo, da nekome u koncesiju i zatvori je. Ali to ne znači ni da ćemo je mi dati u koncesiju. Ne želimo da sutra netko, bez da se nas pita i obavijesti, isparcelira i ogradi plažu, a da naši ljudi moraju plaćati kupanje. Želimo da to ostane javna plaža, rekla je načelnica Ada Damjanac (SDP). Pritom je podsjetila da je plaža ispred Bi Villagea pripala tom kampu bez utjecaja Općine, i trenutno je jedina na fažanskoj obali, dugoj tek pet kilometara, koju ne uređuju općinski komunalci. Geršić je pak načelnici parirao riječima da je ta plaža i jedna od boljih te da na njoj nema ograda.

- Što nam garantira da netko, i u slučaju da dobijemo ovlasti, neće dobiti koncesiju mimo nas, pitao je Geršić.

- Smatram da bi svakako bilo bolje da Općina dobije ovlasti za davanje koncesije. U tom slučaju i dio prihoda od koncesije ostaje nama. Bili smo kod župana i on je predložio da podnesemo takav zahtjev. I drugi gradovi i općine iskoristili su tu mogućnost, rekla je Damjanac. Pregledavajući županijske odluke našli smo da takvu mogućnost u okruženju već koriste Pula, Vodnjan i Medulin.

Geršića je zanimalo kakvi su planovi Općine s plažom ispred Badela, te hoće li je dati u koncesiju, a Damjanac je odgovorila da u ovom trenutku Općina nije za to, ali da to može biti mogućnost u budućnosti odluči li tako Vijeće.

Mjesta za kupače

- Želimo urediti plaže i zadržati ih, da mi raspolažemo s njima. Prema zahtjevima koje dobivamo za koncesijska odobrenja ispada da, kada bi podnosiocima zahtjeva udovoljili, ne bi bilo mjesta za kupače. Traže da se postavlja toliko ležaljki, suncobrana, pedalina i štandova da bi se valjda kupači trebali maknuti s plaže. Imamo samo pet kilometara obale, a u sezoni nas je gotovo 20.000 tisuća, upozorila je Damjanac.

- Pozdravljam ovu odluku. Nikako se ne slažem sa zatvaranjima plaža. Ne bi se ni smjelo događati da plaže budu pretrpane kao što se to događa drugdje, poručila je Dragana Belas (IDS). Za odluku, odnosno zaključak kojim se od Istarske županije traže ovakve ovlasti, glasali su svi vijećnici.

Određene naknade za POS-ovu zgradu

Vijećnici su donijeli odluku o visinama naknade za građevinsko zemljište i komunalne infrastrukture te priključke na parceli namijenjenoj gradnji POS-ovih stanova u Fažani. Naknada za zemljište iznosi 960 kuna po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora te isto toliko za uređenje komunalne infrastrukture i priključke. Riječ je o cijeni po kojoj Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) pribavlja građevinsko zemljište za gradnju stanova iz poticane stanogradnje. Dvije naknade iznosi 1.920 kuna po kvadratu neto korisne stambene površine, što odgovara najvišoj ukupnoj vrijednosti zemljišta, uređenja i priključaka. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter