Damjanac najavila privatnu tužbu protiv Geršića

Ada Damjanac (P. LUKEŽ)
Ada Damjanac (P. LUKEŽ)

Izvansudska nagodba s Leonardom Rabarom zaključena je nakon što su jučer pulski Općinski sud i Općina Fažana prihvatili njegov prijedlog o vraćanju uplaćenih 195,3 tisuće kuna za zemljište okućnice površine 120 kvadrata koje je od Općine kupio 2008. na javnom natječaju, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare fažanska načelnica Ada Damjanac (SDP). Općina Fažana taj iznos treba isplatiti do 31. prosinca ove godine.

- Općina je uspjela uštedjeti 125 tisuća kuna kamata i pripadajućih sudskih troškova koje bi, osim glavnice, morala platiti da nagodba nije postignuta, rekla je Damjanac odgovarajući na istup predsjednika fažanskog IDS-a Ivana Geršića koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će potpisivanjem nagodbe, o čemu je odluku donijelo Općinsko vijeće, načelnica oštetiti Općinu za gotovo 200 tisuća kuna.

Damjanac je najavila i privatnu tužbu protiv Geršića pozivajući se na članke Kaznenog zakona koji govore o uvredi, sramoćenju i kleveti. Geršić, navela je, zlonamjerno i smišljeno optužuje nju njene suradnike iako i on i IDS znaju da je u ovom slučaju krivac tadašnje Općinsko poglavarstvo na čelu s tadašnjom IDS-ovom načelnicom Dušankom Šuran. Iako ih je Rabar upozorio da je okućnicu otkupio po stanarskom pravu, Poglavarstvo, čija je članica tada bila i Lorena Žunić, sadašnja IDS-ova kandidatkinja za načelnicu, ustrajalo je u odluci da mu proda česticu, dodala je Damjanac.

Iznoseći kronologiju slučaja, rekla je da je Općina raspisala natječaj za prodaju nekretnina u rujnu 2008. te se u njemu našla čestica koju je kasnije kupio Rabar. Prije isteka natječaja, u studenom je Rabarov pravni zastupnik upozorio tadašnju načelnicu i Poglavarstvo da su mjerodavnom Uredu državne uprave poslali zahtjev za rješavanje nužne okućnice te da se iz natječaja isključi ta čestica do konačnog rješenja, no to nije učinjeno pa ju je Rabar otkupio kako to ne bi netko drugi učinio, iako on jedini može pristupiti toj čestici, navela je Damjanac. Donijela je dokumente i kopiju katastarskog plana koji potvrđuju njene navode ističući da su s time bili upoznati i vijećnici na protekloj sjednici. Pulski odsjek Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju u siječnju 2011. donio je rješenje kojim se utvrđuje da, temeljem Rabarovog zahtjeva iz prosinca 2006., građevnoj čestici postojeće građevine u cijelosti pripada zemljište iz natječaja, čime je jasno utvrđeno da Općina nije smjela prodati tu parcelu, zaključila je.

- Imam argumente za sve što sam rekao. Ada Damjanac me privatnim tužbama neće zaustaviti da govorim što je istina i neće zaustaviti IDS u tome da bude prava oporba. Nikog nisam uvrijedio, ja sam govorio istinu i svoje viđenje stvari. Danas (jučer, op.a.) sam saznao informaciju da je Općina potpisala nagodbu i mi ćemo taj predmet proslijediti Državnom odvjetništvu, rekao je Geršić. - Općina ima i drugih problema, rekao je, nema dovoljno mjesta u vrtićima, nema dom umirovljenika, ni nogometno igralište, iako ima 18 milijuna kuna na računu. Rekao je da je u bivšem Poglavarstvu sjedila i Nataša Novak, sadašnja najbliža suradnica načelnice dok je Damjanac bila u Općinskom vijeću i tada nije progovarala o ovome. Na novinarsko pitanje hoće li podići tužbu protiv tadašnjeg Poglavarstva i bivše načelnice ispostavi li se da su pogriješili pri raspisivanju natječaja, Geršić je odgovorio da tko god je pogriješio treba odgovarati nadležnim institucijama, bio to on ili bivša načelnica i Poglavarstvo. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter