Damjanac: IDS-ovci funkcioniraju kao bahati feudalci

S konferencije za novinare (M. ANGELINI)
S konferencije za novinare (M. ANGELINI)

- Netočno je da zagovaramo centralizaciju, a kamoli ukidanje Istre kao regije. Za nas je Istra uzor zbog svojih građana, ali i model po kojem se ostale sredine trebaju graditi i razvijati, rekao je saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Peđa Grbin na današnjoj konferenciji za novinare Koalicije za konačno oslobođenje Istre - SDP-HSU-HSLS-SDSS. 

Naglasio je da sadašnja Vlada osigurava ono što su drugi obećavali te je spomenuo izgradnju nove bolnice i kružne tokove u Puli, ali i deset milijuna kuna više, koliko je lani podebljan pulski proračun. Grbin smatra da o centralizaciji treba razgovarati hladne glave i nakon izbora i dodaje da će građani uskoro odlučivati između moderne Istre i one koja je ogrezla u korupciju, nepotizam i manipulaciju zemljištem.

Povjerenica SDP-a za Istru Ada Damjanac veli da se IDS-ovi političari funkcioniraju kao bahati, socijalno neosjetljivi i prepotentni feudalci koji žive na račun drugih i brinu isključivo o svojim interesima. Naglasila je da IDS-ova vlast imala dvadeset godina za realizaciju projekata, a nije ostvarila ništa.

- Ponašaju se kao vječni studenti pa je došlo vrijeme da siđu sa scene, kazala je Damjanac.

Mirjana Galo iz SDSS-a veli da će ova koalicija učiniti da Istra prodiše i oslobodi se jarma zatvorene interesne skupine umrežene oko Ivana Jakovčića, koji se, dodaje, pod svaku cijenu pokušava održati na političkoj sceni, namještajući pritom svoje klonove u sve institucije na lokalnoj i županijskoj razini.

- U međuvremenu bi Jakovčić sebe smjestio u EU-parlament, no sjeća li se još netko njegovih izjava da napušta politiku i da će se posvetiti zdravom poduzetničkom životu na selu. Pa zaljev pulske luke zdravije je biološko okruženje nego politika IDS-a u proteklom desetljeću, a Jakovčić, Mijandrušić, Zidarić, Mezulić i Ostojić, svaki sa svojim brdom ili selom, a neki i s tri pravomoćne presude za razne malverzacije, pravi su primjer političkog i moralnog zagađenja, rekla je Galo.  

Damir Kajin se osvrnuo na gradonačelnički mandat protukandidata Valtera Flega rekavši da potonji od 2005. godine na Buzeštini nije uspio ništa urbanizirati, niti je izgradio i jednu proizvodnu halu. Dodao je da bez pomoći Vlade na tom području nije moguće realizirati nijednu investiciju, što se odrazilo na značajan porast nezaposlenosti. Smatra da je vrijeme da se prekine s umreženom politikom koja funkcionira po principu prijateljskih i partijskih veza, zbog čega u Istri dobro živi 200 bogatih obitelji, a 50 istaknutih IDS-ovaca si je uspjelo osigurati na stotine hektara zemlje.

- IDS-ova politika spremna je žrtvovati Istru do posljednjeg Istrijana, a oni koji se protive Zakonu o poljoprivrednom zemljištu neka se radije priupitaju zašto AZRRI otima zemlju poljoprivrednicima u Cerovlju. Istra danas nije slobodna, a tome je pridonio IDS koji kontrolira sve - od medija pa nadalje, rekao je Kajin.

Smatra da treba preispitati funkcioniranje Istarske razvojne agencije, ali i dugih županijskih agencija kojih, tvrdi, ima kao da živimo u New Yorku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter