Damjanac: Da netko ima dozvolu, pokazao bi ju


Što je Općina poduzela po pitanju antena na zvoniku crkve sv. Kuzme i Damjana, pitao je na sjednici Općinskog vijeća Fažane u četvrtak vijećnik IDS-a Ivan Geršić. Pitanje je na tragu priče da su u zvoniku župne crkve u središtu Fažane godinama skrivene bazne stanice mobilnog operatera, a koje su otkrivene početkom ožujka zahvaljujući jakom vjetru koji je skinuo tkaninu kojom su odašiljači bili pokriveni. O tome je u više navrata izvještavao Glas Istre, a njome su se bavili i mediji izvan Istre.

- Nakon što su slučajno otkrivene bazne stanice u zvoniku, 7. ožujka uputila sam dopis župniku Iliji Jakovljeviću za pojašnjenjem, međutim do danas nisam dobila odgovor. Dana 15. ožujka pozvali smo župnika za izjavu za kroniku naše Općine na lokalnoj televiziji, ali nije nam odgovorio. Istog dana smo objašnjenje zatražili i od Porečke i pulske biskupije, zaprimili su naše pitanje dan kasnije, ali odgovora nema. Od konzervatora smo 24. ožujka zatražili pojašnjenje jesu li dozvoli postavljanje antena, s obzirom da se radi o spomeniku kulture, ali i taj odgovor još čekamo. U srijedu smo od Ministarstava zaštite okoliša i zdravstva zatražili da odrede nezavisno tijelo koje bi pristupilo mjerenju zračenja za zvonika - rekla je načelnica Ada Damjanac.

- Tražimo mjerenje zračenja jer nije upitan samo zvonik. Znate da su antene na zgradi pizzerije blizu vrtića i škole. Tamo jesu obavljena mjerenja elektromagnetskog zračenja i pokazalo se da zračenje nije štetno, ali zašto bismo morali vjerovati u to - rekla je Damjanac.

Geršić je rekao da kao predstavnici jedinice lokalne samouprave trebaju biti oprezni i ne širiti strah među ljudima.

- Nemam informaciju jesu li gore antene ili bazne stanice. A Dok ne znamo što je, ne možemo ni reći je li itko dao dozvolu. Netko je sigurno morao dati suglasnost, ali ako netko ima dozvolu, onda bi je i pokazao - poentirala je Damjanac. (Zvjezdan STRAHINJA)

* OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJE 2. TRAVNJA)


Podijeli: Facebook Twiter