Damir Zlatar Frey u INK-u režira "Gloriju"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Glorija" Ranka Marinkovića u režiji Damira Zlatara Freyja bit će prva ovogodišnja premijera Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula. Probe za predstavu koja nastaje u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu počele su ovih dana u Varaždinu.

Tekst "Glorije" preradila je Mani Gotovac koja potpisuje i dramaturgiju predstave uz Zlatara Freyja.

- U predstavi glume naše dvije glumice, Helena Minić i Lana Gojak te glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu Robert Plemić, Ivica Pucar, Mijo Pavelko, Jan Kerekeš, Mitja Smiljanić, Zdenko Brlek i Zvonko Zečević. Premijera "Glorije" u INK-u bit će početkom ožujka, najavljuje Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a.

Freyeva "Glorija" nastaje u povodu 100. obljetnice Marinkovićeva rođenja.

- Ravnateljica INK-a i ja dugo smo i odgovorno razmišljali što ćemo u nastavku naše dogovorene suradnje staviti na repertoar pulske kazališne kuće, tražili smo novi iskorak i težak zalogaj. Iako sam "Gloriju" htio raditi u više navrata, pa i u Puli u vrijeme "Salome", tek je sada došao pravi trenutak za to, a režija predstave poklopila se i s obljetnicom rođenja Ranka Marinkovića, veli Frey.

Objašnjavajući da probe traju već tjedan dana, o radu na predstavi kaže: "Kopamo ispod kore i želimo doći ispod kože tijela drame, priče o zločinima koje Crkva provodi nad čovjekom konstantno, bez prestanka, i kada od duhovnog hrama pravi cirkus brišući granice između duhovnog hrama i cirkusa. Ovdje nije posrijedi pitanje čovjekove vjere i odnosa čovjeka prema Bogu, ova predstava razotkriva odnose Crkve kao organizacije i čovjeka te čovjeka potrošača i crkvene organizacije koja stoji između Boga i čovjeka. Zanimaju nas sudbine ljudi koji su u tom suodnosu. A kao i uvijek kada se dogodi ljubav, stvari se zakompliciraju i dolaze pod lupu. Upravo kroz tu lupu ljubavi gledamo naše junake u borbi za svoje ja, za svoju slobodu."

Dramaturginja predstave Mani Gotovac uz rad na predstavi je zapisala: "Marinkovićeva 'Glorija', u vrijeme autorove obljetnice, može se interpretirati na bezbroj načina. Oslobođena pritisaka svih vrsta ideologija i svih želja da se iste izbjegnu, 'Glorija' danas odzvanja, doslovce zvoni svojom suvremenošću. Njezine motive trenutno obnavlja filozofijska misao Europe. Spomenut ću samo tri: manipulacija ljudskim tijelom, pitanje identiteta, nemogućnost ljubavi u današnjem svijetu." (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter