Damir Kajin: Smanjen minuli rad znaci manju placu i mirovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od sijecnja do travnja 2012. u javnim i državnim službama zaposleno je cak 3.499 osoba, rekao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin. Naime, u travnju je u tim službama bilo 296.548, a lanjskog prosinca 293.049 zaposlenih.

"Dok najvece tvrtke u državi krecu u rezanje troškova kroz smanjenje broja zaposlenih država i lokalna samouprava zapošljavaju", rekao je Kajin.

"Nedavno je Vlada zapocela pregovore sa sindikatima, koji uglavnom djeluju u javnom sektoru oko regresa, božicnica, jubilarnih nagrada i djecjeg doplatka, a vec je odustala," kaže Kajin, dodajuci kako se dosjetila neceg puno ozbiljnijeg, a to je smanjenje dohotka za minuli rad s 0,5 na 0,3 posto po godini staža što u konacnici znaci manje place i manje mirovine.

Kajin napominje kako smanjenje dohotka na iznos minulog rada nitko nikada nije postavljao kao uvjet cijene rada. Nisu to tražili ni poslodavci, ni MMF, ni Svjetska banka, niti prethodna Vlada. Stoga sumnja da ce smanjivanje dohotka na minuli rad naici na razumijevanje socijalnih partnera i javnosti.

Osvrnuvši se na odlazak Mirele Holy s dužnosnice ministrice zbog e-maila rekao je da po njegovom mišljenju logicniji je njen odlazak zbog Omble i Plomina 3, jer Holy kao da nije shvatila svoju ulogu u Vladi gdje su neki drugi zaduženi za gospodarsko plansku politiku, a ona za njihov suport ne korekciju, nadzor i kontrolu. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter