Damir Kajin izbrisan iz registra članstva IDS-a

Damir Kajin više nije član IDS-a (N. LAZAREVIĆ)
Damir Kajin više nije član IDS-a (N. LAZAREVIĆ)

"S obzirom da je Damir Kajin na konferenciji za novinare obavijestio javnost da će se kandidirati na izborima za župana Istarske županije, prekršio je članak 11. Statuta stranke pa je Predsjedništvo buzetskog IDS-a na redovnom zasjedanju jednoglasno konstatiralo da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo brisanje iz članstva te on više nije formalno član IDS-a", izjavio je danas novinarima predsjednik buzetskog IDS-a Stjepan Mraković.

Po stranačkom statutu, brisanjem iz registra prestaje članstvo u IDS-u zbog nastupa jedne od nekoliko objektivnih okolnosti, pored ostalih i one ako se član na izborima kandidira bez suglasnosti nadležnog tijela ove stranke.

Mraković smatra da brisanjem Kajina iz registra članstva, neovisno o tome što je na dosadašnjim izborima bio nositelj stranačkih listi, nije nanesena šteta IDS-u jer je stranka u ovom trenutku jedinstvena i u njoj nije došlo do nikakvog raskola, štoviše, ide se i u proces pomlađivanja.

- Teško je procijeniti što je utjecalo na Kajina da povuče ovakav potez, no činjenica je da smo zadnjih šest mjeseci, kada je provocirao svoje isključenje, imali razumijevanja upravo zbog njegove povijesti u IDS-u, komentirao je Mraković.

Rekao je također da ne dvoji za koga će Buzećani glasati, neovisno o tome što imaju dva kandidata iz svoga grada.

- Moram podsjetiti da je IDS-ov kandidat za župana Valter Flego dobio apsolutnu potporu svih članova matične podružnice na najdemokratskiji mogući način. Vjerujem da Kajin, djelomično upravo stoga što je procedura toliko demokratska, jednostavno nije imao hrabrosti kandidirati se na taj način, zaključio je Mraković.

Valter Flego za svoju je kandidaturu dobio 97,7-postotnu podršku stranačkih kolega iz matične organizacije. Unutarstranačkom izjašnjavanju ZP-a Buzeštine od 245 članova pristupilo je 176 ili 72 posto, a svega su se četiri izjasnila protiv kandidature Flega.

Izbori na kojima su se članovi ZP-a Buzeštine tajnim glasovanjem izjasnili o povjerenju ili nepovjerenju kandidatu okarakterizirani su povijesnima jer je IDS prvi put po principu "jedan član - jedan glas" birao kandidata za župana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter