Damir Kajin: Ako me IDS odbije, idem kao nezavisni

Damir Kajin neformalni je vođa bivših IDS-ovaca okupljenih u  tzv. "Filipinsku skupinu"
Damir Kajin neformalni je vođa bivših IDS-ovaca okupljenih u tzv. "Filipinsku skupinu"

"Filipinska skupina" koju čine bivši IDS-ovci nezadovoljni načinom kojim strankom šefuje Ivan Jakovčić, sastala se u Plomin Luci, a njen neformalni vođa Damir Kajin ostavio je otvorenom mogućnost kandidiranja za župana na lokalnim izborima dogodine kroz - nezavisnu listu.

- Nikakvo osnivanje nove stranke niti moj prelazak u neku drugu ne dolazi u obzir, odbacio je saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a kuloarska nagađanja o njegovom prelasku u redove SDP-a.

U konobi "Porat", podno dimnjaka plominskih elektrana, čiji je planirani treći blok vrući krumpir Kukuriku koalicije, našlo se desetoro "filipinaca", između ostalih i Stevo Žufić, Ivan Herak, Marino Folo, Branko Ružić, Mario Blečić, a najavljivani Dino Debeljuh izostao je zbog bolesti.

- Razgovaramo o mnogočemu, ništa ne odlučujemo. Okupili smo se da stabiliziramo Istru, poručio je Kajin, aludirajući na Jakovčićeve ocjene da SDP-ova središnjica, raspuštanjem vodstva županijske i pulske organizacije, pokušava destabilizirati Poluotok.

Kajin je, upitan koliko je izgledno da se na izborima, kao kandidat za župana, nađe nasuprot stranke čiji je on malne zaštitni znak, odgovorio: "Najprije ću učiniti sve da se kandidiram kroz IDS i povedem ga u još jedan izborni uspjeh. Ta je opcija, budimo iskreni, do prije dva dana bila gotovo nemoguća, no sada su pojedinci ostali usamljeni i možda dođu k pameti. Kajin nikada ništa kontra IDS-a učiniti neće, ali protiv pojedinaca iz te stranke moguće."

Potvrdio nam je da će svoju kandidaturu za župana ponuditi u utorak na sjednici predsjedništva IDS-a, a ukoliko stranka njegov prijedlog odbije, što je za očekivati, tada, prema našim izvorima, nije isključen scenarij po kojem bi na izborima nastupio kao nezavisni aspirant, ali uz podršku SDP-a. U prilog takvom raspletu govori i njegov prošlotjedni susret u Labinu s tamošnjim vodstvom socijaldemokrata.

- Siguran sam da bi Damir Kajin i kroz IDS i kroz neku nezavisnu listu, koju ne priželjkujem, podržao i dio SDP-a te nekih nezavisnih kandidata, jer za svih ima mjesta u mojoj politici. Ako idem u izbore, idem s građanima Istre i za Istru. Računam na svakoga, dodao je buzetski "narodni tribun".

Doznali smo da je dugo razgovarao s predsjednikom Vlade i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem i pitali ga što je bila tema razgovora.

- To o čemu sam pričao s premijerom ne mislim iznositi u javnost, ali da je Milanović pogođen Jakovčićevom izjavom da on destabilizira Istru, u to ne treba sumnjati. S takvim se kvalifikacijama, koje su obična podmetanja, nitko ne bi trebao poigravati na račun građana, kazao je Kajin i u prvi plan glede trvenja na relaciji SDP-IDS gurnuo nedavno potpisan sporazum o, kako veli, "podjeli fotelja u Puli i Županiji", a prema kojem istarski socijaldemokrati odustaju od kandidata za župana i gradonačelnika.

- Milanović je u zadnjih pola godine putem državnih tvrtki pustio prema Istri preko 400 milijuna kuna za ceste i vodoopskrbu, od čega bi najviše koristi mogli imati upravo IDS-ovi (grado)načelnici. Time valjda "destabilizira" Istru. Nema više vođenja politike s figom u džepu, nema šegavece. Takva je politika osuđena na krah, poraz, potop, zaključio je Kajin. (Igor RADIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter