Damir Kadin, Zoki Pilanović i Kara Marko uzeli pršut, sir i vino

Mićibor Sinčić "piči" prema pršutu, ali bezuspješno (Ang MARUŽIN)
Mićibor Sinčić "piči" prema pršutu, ali bezuspješno (Ang MARUŽIN)

Gračaška Vidova, blagdan svetih Vida, Modesta i Kresencije, koji općina Gračišće slavi i kao svoj dan, nezamisliva je bez "Trke s tovari" koja se u ovom slikovitom gradiću od 1974. godine održava u Klenju, udolini nedaleko školske zgrade. U počecima je to više nalikovalo sportskim natjecanjima, a u novije se vrijeme prometnula u satiru kojom tovari i njihovi jahači komentiraju našu zbilju. Ovogodišnja utka bila je posvećena korupciji našoj svagdašnjoj, a jahači na magarcima korupcije bili su naši uvaženi političari.

Leglo korupcije

U Klenje, "leglo korupcije", ujahali su Jozo Petrov, Mićibor Sinčić, Kara Marko, Blago Orepić, Željko Serum, Smeđa Grbin, Damir Kadin, Ivo Kanader, Glasomir Potrešković from Canada i Zoki Pilanović. Oni su publici pokazali kako se ruše mostovi jašući na tovarima, koji su nosili stvarna imena svojih jahača, pokazavši tako "za ča nas drže političari". Nakon nekoliko krugova po Klenju, gdje su za sigurnost utrke brinuli dr. Pivo Josipović i dr. Ivan Šupak s Kolinkom Pitarović, pobjedu je odnio Damir Kadin (Mikele Bažon) na tovaru Mikele.

On je za to od načelnika općine Gračišće Ivana Mijandrušića dobio pršut, drugo mjesto i domaći sir osvojio je Zoki Pilanović (Andrea Matković) na tovaru Andrea, a treće mjesto i bocon vina pripao je Kara Marku (Luka Bažon) na tovaru Luka. Tako su Damir Kadin, Zoki Pilanović i Kara Marko uzeli pršut, sir i vino koji će podijeliti, naravno podalje od javnosti, jer javno su zakleti neprijatelji.

Svi su oni kumpanija

- Svi su oni ustvari kumpanija, samo ča brižni ljudi to ne rivaju kapit i ne vide kamo pelju tu našu brižnu državu, komentiraju ostali jahači, koji su ostali kratkih rukava jer se nisu uspjeli domoći pršuta, sira i vina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter