Damir Ilić: Pula stagnira i tone sve dublje

Vojislav Ronai, Damir Ilić i Andreja Kolarić Vodopija (G. ROJNIĆ)
Vojislav Ronai, Damir Ilić i Andreja Kolarić Vodopija (G. ROJNIĆ)

Na konferenciji za novinare Damir Ilić, predsjednik istarske podružnice Hrvatskih labursta - Stranke rada, tajnica Andreja Kolarić Vodopija i član Vojislav Ronai, predstavili su rezultate jednogodišnjeg anketiranja preko dvije tisuće građana koji su upisali primjedbe u "knjigu žalbi".

- Na prvom mjestu što građane smeta je nedovoljna zaštita parkova i javnih površina od pasa i općenito prljav grad. Potom slijede čistoća grada i parkiranje, te lopovluk i nestručnost gradske uprave. Na četvrtom mjestu po broju primjedbi je nezaposlenost, potom slijedi nebriga za umirovljenike i invalide, te pitanje neizgrađenosti bazena, prometnica i fasada, iznio je Ilić, nastavivši da Pula stagnira, a samim time propada sve dublje, jer se nedovoljno iskorištavaju gradski resursi, a gradske službe ne zadovoljavaju potrebe građana.

- Sve djelatnosti Grada Pule usmjerene su na punjenje proračuna koji se jako malo upotrebljava za zadovoljavanje potreba građana. Nije jasno kako grad koji ima sasvim solidne prihode ne može iznaći sredstva za javna kupališta, bazen, parkirne kuće, da ne govorimo o sramoti u Kandlerovoj ulici gdje je vrijedno arheološko nalazište. Stalno se prebacuje loptica odgovornosti i uporno se traže investitori kojih nema na vidiku, rekao je predsjednik istarskih laburista.

Ilić navodi primjer da je nova turistička sezona pred vratima, a građane će, tko zna koju godinu uzastopno, dočekati zapuštena gradska kupališta. Pita se kada su odgovorni posljednji put prošetali Valkanama i zar nikome ne smeta smeće, pseći izmet i smrad urina u zapuštenim kabinama.

- Za nekoliko kozmetičkih zahvata ne treba puno novaca. Općenito, posljednjih dvadeset godina Pula polako, ali sigurno, gubi odlike grada. Stagnira po pitanju svih usluga i javnih sadržaja koje grad treba pružiti svojim građanima. Riva, parkirališta, bazen, komunalna uređenost, fasade, čistoća grada, stalno su aktualna, a nikako se ne rješavaju. U tijeku je nužna plinofikacija, ali nevjerojatno je da se razrovane kolnike ispred zgrada ne vraća u prvobitno stanje, zaključio je Ilić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter