Damijanić: Uljanik bi gradio istraživačke platforme

Uljanik već ima reference za izgradnju platformi (M. ANGELINI)
Uljanik već ima reference za izgradnju platformi (M. ANGELINI)

"Na tragu nedavnih izjava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je najavio raspisivanje međunarodnog natječaja za odabir tvrtki koje će obaviti istraživanja nafte i plina u Jadranu, snažno ćemo lobirati da upravo Pula postane jedno od središta za popratnu industriju u tim istraživanjima", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik pulskog HNS-a Alen Damijanić i dodao da na projektu koji bi Pulu pozicionirao u glavnog industrijskog lidera na Sjevernom Jadranu rade već duže vrijeme.

Damijanić je istaknuo da će međunarodni natječaj biti raspisan u travnju te da je ovo pravi trenutak da se paralelno razmišlja tko će graditi i održavati naftne platforme i brodove koji će ih opskrbljivati u narednih dvadeset godina. Tvrdi da su za taj posao ozbiljno zainteresirani u pulskom brodogradilištu Uljanik te je najavio i dolazak ministra gospodarstva koji bi o cijelom projektu uskoro trebao razgovarati s predstavnicima pulskog škvera.

- Istraživačka platforma košta između 40 i 60 milijuna eura, a kada bi se gradile, opremale i održavale u Uljaniku, Pula i njeni stanovnici imali bi značajnu korist. Postanemo li središte za popratnu industriju u istraživanju nafte i plina, Uljanik bi definitivno oživio, a Pula bi ponovno postala jak industrijski grad kao što je i bila.

Najavljeno je postavljanje više istraživačkih platformi za koje se nadamo da će se graditi i opremati upravo kod nas, što također otvara mogućnost Uljaniku da svoje poslovanje usmjeri na proizvodnju istraživačkih platformi za što već ima i određene reference, kazao je Damijanić, koji smatra da takva vrsta industrije neće škoditi turizmu.

- Neka se platforme grade u Uljaniku, a golf igra na Muzilu. U tome ne vidim ništa sporno, kazao je Damijanić i pozvao sve političke opcije, ali i sindikate da podupru ovu inicijativu.

Po njegovim riječima u Puli se već grade brodovi i opremaju slične platforme, a smještanjem logistike na poluotok, smanjila bi se nezaposlenost, povećao priliv u gradski proračun, a lokalna industrija bi ponovno oživjela. Na upit tko će izgradnju platformi financirati i tko će amenovati gdje će se one na koncu i graditi, rekao je da će nakon odabira kompanija za istraživanje, inzistirati da jedan od partnera za popratnu industriju bude upravo Uljanik.

- Ako plin i naftu vadimo iz Jadrana, onda bi bilo u redu da to prati naša industrija i vjerujem da ministarstvo radi sve da tako i bude. Imate primjer u Americi, gdje po zakonu brod koji plovi između dvije američke luke, mora biti građen u Americi. Vjerujem da postoje modeli kako da se zaštiti naša industrija jer ako je plin s hrvatske strane Jadrana, siguran sam da Vlada može tražiti naše partnerstvo, zaključio je Damijanić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter