Damijanić: Bitno je uređenje grada kroz sve segmente

Alen Damijanić (M. MIJOŠEK)
Alen Damijanić (M. MIJOŠEK)

Na unutarstranačkim izborima pulskog HNS-a ponovno je jednoglasno za predsjednika izabran Alen Damijanić, koji ističe da će nastaviti reorganizaciju stranke započetu u prošlom mandatu.

- Mi ćemo prvenstvo ići na daljnju organizaciju stranke u Puli. Sada imamo 11 ogranaka kroz mjesne odbore, nedostaje nam još pet ogranaka koji mogu samostalno funkcionirati i svaki analizira problematiku na području odbora.

Redovite su koordinacije gdje se raspravljaju teme s kojima onda ja idem prema Gradskom vijeću ili gradonačelniku, ili, pak, u javnost, ovisno o problematici. Bit ćemo daleko aktivniji nego do sada jer nam je trebalo vremena da konsolidiramo stranku nakon što smo značajno pomladili članstvo i predsjedništvo.

Trebamo još organizirati interesne odbore za pojedina područja kako bi rješavali pojedine probleme što ćemo učiniti u ovom mandatu. Naglašavam da se neću kandidirati za županijskog predsjednika HNS-a jer sam uzeo odgovornost u najvećem istarskom gradu, kaže Damijanić.
 
Koliko je djelovanje HNS-a i na čemu ćete se u budućnosti zalagati?
U Županiji smo uspjeli dogovoriti projekt javno-privatnog partnerstva za gradnju škola u kojemu je u Puli, za što sam se zalagao, dogovorena gradnja Medicinske škole za koju je bilo teško zatvoriti financijsku konstrukciju.

Do kraja godine donijet će se odluka o javno-privatnom modelu, dobrom u ovim vremenima krize i koji je jeftiniji od "klasične" gradnje. HNS želi i da projekt energetske učinkovitosti ide i na privatni sektor a ne samo javne objekte, ne treba sve biti financiranje već i priprema za kandidiranje na natječaje Fonda za zaštitu okoliša. Potom cestogradnja do razine malih projekata, recimo na semafore postaviti brojač sekundi.

Najvažniji projekt za koji ćemo se zalagati zove se "Urbana regeneracija grada" koji uključuje uređenja grada kroz više segmenata kao što je učinio Trst. Primjerice, obnova električnih instalacija starogradske jezgre kandidira se na jedan EU fond, obnova fasada na drugi EU fond, i tako redom.

Budimo realni, Grad nema proračun koji zaslužuje, da bi se zadovoljili svi zahtjevi trebao bi biti dvostruko veći, tu se ne može nitko kriviti. Usto, jako nam je važno jače financiranje uređenja Arene, ona mora biti ljepša i osvjetljenija i ljepše uređene unutrašnjosti. To je najprepoznatljiviji kulturni objekt Istre, Hrvatske, čak i šire i svaka čast drugim spomenicima, ali Arena je Arena, stara dama koju treba više njegovati. (G. ROJNIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter