Damask prihvatio mirovni plan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je izjavio u cetvrtak da je njegova zemlja prihvatila plan izlaska iz krize koji je predložio medunarodni izaslanik Kofi Annan u poruci sa summita u Delhiju, prenijela je službena agencija Sana.

"Sirija je informirala Annana da je prihvatila plan koji je predstavio i izrazila primjedbe na sadržaj", rekao je Asad. "Sirija je u sklopu strategije okoncanja krize prihvatila prijedlog specijalnog izaslanika UN-a Kofija Annana i jamci da ce se potruditi da uspije", dodao je.

Asad je izrazio želju da Annan razmotri sve elemente krize, posebice medunarodne i regionalne.

Kako bi Annanova misija uspjela, treba iskorijeniti izvore terorizma protiv Sirije, iz zemalja koje su financirale i naoružale teroristicke skupine, nastavio je predsjednik Asad.

"Zauzvrat je potrebno dobiti obecanja od drugih strana, kako bi se zaustavio terorizam oružanih skupina, kako bi im se oduzelo oružje, da prestanu otimati nedužne, ubijati ih i uništavati infrastrukture", stoji u poruci.

"Treba uvjeriti države koje podupiru oružane skupine i nude im novac i oružje, da to odmah prekinu", rekao je Asad spomenuvši susjedne zemlje u kojima se nalaze te skupine cime im se olakšavaju teroristicka djelovanja u Siriji, prema toj poruci.

Od 15. ožujka 2011. traje pobuna protiv sirijskog režima, a sirijske vlasti prosvjednike i pobunjenike nazivaju oružanim bandama i stranim placenicima.

Annanov glasnogovornik je rekao da je sirijska vlada pismeno potvrdila specijalnom izaslaniku UN-a i Arapske lige Annanu da prihvaca njegov plan, kojeg je potvrdilo Vijece sigurnosti UN-a.

Planom se pridvida prekid svih vrsta oružanog nasilja svih strana pod nazdorom UN-a, dostava humanitarne pomoci svim podrucjima sukoba i oslobadenje samovoljno zatocenih.


Podijeli: Facebook Twiter